Бамята - източник на красота и енергия

 

Бамята - източник на красота и енергия

Ако не сте свикнали да си похапвате бамя и не познавате зеленчуковатa култура, със сигурност ще се учудите на какво е способна тази вълшебница за женското здраве и красота. Освен вкусна, бамята е и ценен източник на витамини и минерали, подходяща за дамите, спазващи диета и много, много ценна като средство за разкрасяване.

В някои страни тя е наричана женски пръсти, заради формата на плодовете – издължени и фини, точно като изящен женски пръст. Изключително топлолюбива е, но все пак лесно се култивира и отглежда в по-топлите страни. У нас съществуват три вида бамя, което автоматично означава, че ще е престъпление, ако не си набавите и не пробвате тази зеленчукова суперкултура.

Бамя за похапване – за тънка талия и добър метаболизъм
Бамята можете да похапвате сурова, в салати, супи, туршии, да комбинирате с месо, ориз, картофи, и да и слагате богат набор от подправки. А тя пък ще ви се отблагодари с ценни вещества – витамини К, В6 и С, фибри, фосфор, цинк, магнезий, калий, рибофлавин, калций, желязо и фолиева киселина. В много страни жените използват бамята, за да се хранят здравословно и да свалят килограми. Особено подходяща е за бременните жени, които искат едновременно да не напълняват много, но все пак да доставят на организма ценните вещества. На някои места дори жените, които искат да забременеят консумират в големи количества от зеленчука.

Бамя – за да пращим от здраве и енергия
Благодарение на съдържащите се в бамята пектин, полизахариди, протеини и калциев оксалат, тя ни помага за добро храносмилане, лечение на гастрит, язва на стомаха и цялостно подмладяване на тялото. И още – ако искате добро зрение – това е зеленчукът. Богатото съдържание на витамин С пък помага за превенция на сърдечно-съдови заболявания и имунната система, а също пречиства и детоксицира организма ни. Ако ви трябва енергиен стимулатор след дълъг и тежък ден – хапнете бамя, защото тя ще тонизира цялото тяло.

Бамя – за да сме красиви и никога да не остаряваме
Нали знаете, че красивата египетска владетелка Клеопатра е използвала мляко, за да се подмладява и за да изглежда красива. Това е всеизвестен факт. По-малко известно е, че тя също е била голям любител на бамята, която също използвала като продукт за разкрасяване. Ето и една рецепта, с която ще премахнете фините бръчици и ще предотвратите появата на нови следи на времето.
Сварете една бамя, след което я смачкайте или пасирайте, така че да се получи гъста смес. Нанесете на лицето и оставете да подейства за около 20 минути. Изплакнете с хладка вода.

Не забравяйте да си похапнете от останалата бамя, за да бъдете здрави, тонизирани и красиви!

 Източник: Ladyzone.bg

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.