Банан – порция красота от тропиците

Бананът е не само питателен и вкусен тропически плод, но и чудотворно средство за разкрасяване с изненадващо много свойства. Без значение дали ще го хапвате за закуска, ще си забърквате домашни маски или ще се доверите на козметичен продукт с бананов екстракт, полезните му качества ще дадат мигновени резултати.

БананПочерпете организма си с порция красота и добро настроение от тропиците.Благодарение на изобилието от жизненоважни хранителни компоненти в състава си бананът засища глада мигновено, облекчава здравословни неразположения и зарежда с енергия – както вътрешно, така и външно.

Витамините А, В, Е и С, както и минералите калий, желязо, цинк и манган действат благоприятно при анемия, запек, диария и проблеми с бъбреците, облекчават стреса, поддържат костите и зъбите здрави. Огромното количество от аминокиселината триптофан и въглехидрати пък стимулира производството на хормона серотонин в мозъка, което от своя страна подобрява настроението и функциите на нервната система и осигурява по-пълноценен сън.

Освен това редовната консумация на банани в хранителното меню подобрява циркулацията на кръвта в тялото, намалява нуждата от кофеин и никотин, поддържа нивата на енергия в организма, подсилва издръжливостта, предпазва от мускулни спазми, намалява ПМС симптомите, повишава концентрацията и пониижава телесната температура.

Същите тези хранителни вещества в състава на банана действат като чудотворен коктейл и за кожата и косата. Не по-малко полезна е и кората на банана, която е особено ефективно средство при кожни проблеми като алергични обриви, натъртвания, ухапвания от комари, дразнения, брадавици.

Голямото количество антиоскиданти в плода и кората му защитава от вредното въздействие на свободните радикали в околната среда, антибактериалните агенти ефективно убиват бактериите – причинители на акне и пъпки, естествените масла и витамин Е хидратират в дълбочина и задържат влагата, калият балансира солния баланс и извлича задържаните течности, което мигновено намалява подпухването.

Какви са другите козметични ползи на банана?

 • Действа като естествен хидратант и за кожата, и за скалпа
 • Подхранва и възстановява увредената и суха кожа
 • Придава естествен блясък на кожата
 • Подмладява и омекотява кожата
 • Подпомага клетъчната регенерация и излющването на мъртвите клетки
 • Помага в борбата с бръчките
 • Лекува акне, ухапвания, обриви
 • Успокоява сърбящата и подута кожа
 • Омекотява загрубели участъци по кожата (пети, лакти, колена)
 • Поддържа косата здрава, еластична и хидратирана
 • Придава блясък и гъвкавост на косъма
 • Подсилва растежа и премахва пърхота
 • Възстановява увредената коса
 • Лекува косопад

Бананите са сред плодовете, които присъстват на пазара през цялата година. Но вместо да лишавате организма си от здравословните качества на плода като го пресовате само за маска, подарете на кожата и косата си същата порция красота и добро настроение от тропиците чрез козметичен продукт с екстракт от банан. Дори един душ – гел е достатъчен да ободри сетивата ви.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.