Бебешките суеверия

Появата на нов живот е най-великото чудо. Но вместо да се радва и празнува, че чудото е сътворено именно в нейната утроба, току-що разбралата, че е станала майка, жена заживява в постоянен страх за своята рожба. Страх, извиращ от стотиците суеверия, в които народът ни вярва от векове.

Бебешки суеверия

Редно е да уважаваме опита на хората живели преди нас, но някак си изглежда по-уместно да се вслушваме в гласа на своята собствена мъдрост и тази на времето, в което живеем. Та нима днес не се акцентира върху огромната сила на мисълта? Върху способността ѝ да изменя съдбата? Тогава не е ли по-добре да пропъдим всяко съмнение, че бременността ни ще премине леко, че детето ни ще се роди напълно здраво и че му предстои дълъг и щастлив живот?

Със сигурност не е лесно да решим, защото майчината ни любов не ни позволява да поемаме никакви рискове. Но все пак нека положим усилие да овладеем прекомерното си безпокойство. Да разгледаме препоръките на дедите си и спазим онази част от тях, която наистина притежава превантивен характер или ни кара да се чувстваме по-спокойни за сигурността на рожбата си (като например червеният конец и безопасната игла, която „заключва” злото). А от останалите поверия, които само ни обременяват и дори вредят на децата ни, да се дистанцираме без колебание.

Според народните обичаи бременната жена не бива:
 • да ходи на гробищата, за да не роди от дявола.

Е, няма как да роди от дявола, освен, ако това не е името на бащата. Но наистина е добре да избягва места и събития, които пораждат негативни емоции.

 • да се подстригва, за да не навреди на детето си.

Макар подстригването да оказва влияние единствено върху здравето на собствената ѝ коса (и благосъстоянието на кварталния фризьор).

 • да яде заек, гъби, охлюви, пилешки крака и крилца, както и козе месо.

В същото време, обаче трябва да опитва от всичко, което види. Дори и това да е заешко с гъби?

 • да яде и риба, защото детето ѝ ще бъде луничаво

А всъщност, омега-3 киселините съдържащи се в рибата, предотвратяват появата на лунички.

 • да простира, за да не се усуче пъпната връв на бебето.

Движенията на майката (освен ако са сложни акробатични номера) не са в състояние да предизвикат усукване на пъпната връв. Но е добре да държим бъдещия татко в неведение, за да си спестим поне част от домакинската работа.

Ако новороденото е болно:
 • то трябва да бъде изкъпано заедно с коте или куче, за да се прехвърли неразположението му върху животното.

Макар че обратният ред за пренасяне на болести е много по-вероятен.

 • трябва да му се направят няколко разреза на гърба с бръснач, за да му изтече лошата кръв.

Без коментар!!!

При банята на новороденото трябва да се добави:
 • вино, за да му е къдрава косата;
 • чеснов сок, за да е и гъста;
 • сол, та да не му мирише потта;
 • яйце и орехова шума – да му е гладка кожата;
 • сребърна пара – да е чисто;

А е толкова по-лесно да гарантираме всичко това ( макар и без къдриците) само с един единствен продукт...

Също така не бива да пипаме новороденото си бебе нощем, да го целуваме, да му режем ноктите, докато не стане на половин година... и така нататък и т.н. Списъкът със суеверия е неимоверно дълъг. Дали ще им повярваме и придадем смисъл, зависи единствено от нас самите. Но нека, заети да браним децата си от всяка видима и невидима зла сила, не пропускаме да обърнем внимание на това, от което в действителност се нуждаят.

 

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.