Бебешките суеверия

Появата на нов живот е най-великото чудо. Но вместо да се радва и празнува, че чудото е сътворено именно в нейната утроба, току-що разбралата, че е станала майка, жена заживява в постоянен страх за своята рожба. Страх, извиращ от стотиците суеверия, в които народът ни вярва от векове.

Бебешки суеверия

Редно е да уважаваме опита на хората живели преди нас, но някак си изглежда по-уместно да се вслушваме в гласа на своята собствена мъдрост и тази на времето, в което живеем. Та нима днес не се акцентира върху огромната сила на мисълта? Върху способността ѝ да изменя съдбата? Тогава не е ли по-добре да пропъдим всяко съмнение, че бременността ни ще премине леко, че детето ни ще се роди напълно здраво и че му предстои дълъг и щастлив живот?

Със сигурност не е лесно да решим, защото майчината ни любов не ни позволява да поемаме никакви рискове. Но все пак нека положим усилие да овладеем прекомерното си безпокойство. Да разгледаме препоръките на дедите си и спазим онази част от тях, която наистина притежава превантивен характер или ни кара да се чувстваме по-спокойни за сигурността на рожбата си (като например червеният конец и безопасната игла, която „заключва” злото). А от останалите поверия, които само ни обременяват и дори вредят на децата ни, да се дистанцираме без колебание.

Според народните обичаи бременната жена не бива:
 • да ходи на гробищата, за да не роди от дявола.

Е, няма как да роди от дявола, освен, ако това не е името на бащата. Но наистина е добре да избягва места и събития, които пораждат негативни емоции.

 • да се подстригва, за да не навреди на детето си.

Макар подстригването да оказва влияние единствено върху здравето на собствената ѝ коса (и благосъстоянието на кварталния фризьор).

 • да яде заек, гъби, охлюви, пилешки крака и крилца, както и козе месо.

В същото време, обаче трябва да опитва от всичко, което види. Дори и това да е заешко с гъби?

 • да яде и риба, защото детето ѝ ще бъде луничаво

А всъщност, омега-3 киселините съдържащи се в рибата, предотвратяват появата на лунички.

 • да простира, за да не се усуче пъпната връв на бебето.

Движенията на майката (освен ако са сложни акробатични номера) не са в състояние да предизвикат усукване на пъпната връв. Но е добре да държим бъдещия татко в неведение, за да си спестим поне част от домакинската работа.

Ако новороденото е болно:
 • то трябва да бъде изкъпано заедно с коте или куче, за да се прехвърли неразположението му върху животното.

Макар че обратният ред за пренасяне на болести е много по-вероятен.

 • трябва да му се направят няколко разреза на гърба с бръснач, за да му изтече лошата кръв.

Без коментар!!!

При банята на новороденото трябва да се добави:
 • вино, за да му е къдрава косата;
 • чеснов сок, за да е и гъста;
 • сол, та да не му мирише потта;
 • яйце и орехова шума – да му е гладка кожата;
 • сребърна пара – да е чисто;

А е толкова по-лесно да гарантираме всичко това ( макар и без къдриците) само с един единствен продукт...

Също така не бива да пипаме новороденото си бебе нощем, да го целуваме, да му режем ноктите, докато не стане на половин година... и така нататък и т.н. Списъкът със суеверия е неимоверно дълъг. Дали ще им повярваме и придадем смисъл, зависи единствено от нас самите. Но нека, заети да браним децата си от всяка видима и невидима зла сила, не пропускаме да обърнем внимание на това, от което в действителност се нуждаят.

 

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.