Бял равнец – билката на Ахил

Бял равнец (Achillea millefolium) е добре позната билка в народната медицина на редица древни и съвременни народи. Латинското й наименование се свързва с древногръцкия герой Ахил, който разчитал на мощните кръвопречистващи, кръвосъсирващи и успокояващи свойства на растението да лекуват раните на войните му по време на битки. С какво друго е полезен белият равнец и защо се препоръчва с козметична цел?

бял равнецБял равнец е многогодишно тревисто растение с бели цветове, окосмено стъбло и силен специфичен сладникав аромат. Разпространено е в цялото Северно полукълбо и расте из ливадите и храсталаците, по сухите и тревисти места, край пътищата и сред посевите. Още преди 3000 г. гърците са го използвали за лекуване на външни рани и кожни възпаления заради способността му да спира кръвотечението, а коренните жителки на Австралия – за заличаване на стриите заради хидратиращите му свойства.

И до днес, подходящо за приложение е цялото растение, свежо или изсушено, под формата на запарка, тинктура, мехлем или кулинарна подправка. Цветовете и листата на билката са изключително богати на етерични масла, летливи вещества, танини и флаваноиди, което придава на екстракта и маслото, извличани от тях, силно антисептично, антиспазмично, антибактериално, противовъзпалително, очистващо и стимулиращо действие.

Така белият равнец се е наложил като ефективно средство за лечение на всякакви кръвотечения и наранявания, при проблеми с храносмилателната, отделителната и кръвоносната системи, при настинка и грип, алергии, артрит, дори главоболие и зъбобол. Засилва стомашната секреция, елиминира инфекциите и прочиства черния дроб.

Особено полезен е за жените, тъй като подобрява функциите на репродуктивния апарат, усилва съкращенията на маточната мускулатура, облекчава симптомите при менопауза и лекува множество гинекологични заболявания.

Екстрактът от бял равнец е много препоръчителен за жените и по още една причина – придава на кожата и косата им естествена и здравословна красота. Той успокоява всички повърхностни възпаления и раздразнения, увеличава притока на кислород към клетките, подпомага формирането, здравината и функционирането на клетъчните мембрани, осигурява протеини за производството на тъкани и свива порите.

Освен това подобрява кръвообръщението, облекчава слънчевите изгаряния, изключително подходящ е за чувствителна кожа, а на нормалната позволява да блесне в най-добрия си вид.

Козметични ползи на екстракта от бял равнец за кожата и косата:бял равнец

  • Балансира мастната секреция, поради което е много подходящ за мазна кожа
  • Лекува възпаленията, включително акне
  • Почиства и отпушва порите
  • Действа като мощен антиоксидант срещу свободните радикали
  • Укрепва клетките и повишава регенеративните им свойства
  • Силно хидратиращо и успокояващо действие за кожата
  • Повишава нивото на влага в косъма
  • Придава плътност и жизненост на косъма от корена до върха
  • Стимулира растежа на косъма като по този начин предпазва от оплешивяване

При редовна употреба, екстрактът от бял равнец подобрява видимо състоянието на кожата и косата. Но тъй като дозировката и нанасянето му в домашни условия имат някои специфики, най-добре би било да се използва чрез козметичен продукт, в чиято формула билката на Ахил не само е в нужното количество, но и е съчетана с други полезни съставки, които подсилват действието й.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.