Боя за коса или къна?

Търсейки най-доброто за нашите коси, понякога се чудим какво точно да им дадем, особено при това разнообразие от козметични продукти. Какво трябва да имаме предвид, когато избираме багрило за коса и можем ли да очакваме едни и същи резултати от боята и къната - нека открием отговорите на тези въпроси, съпоставяйки двата продукта.

Боя за коса или къна?

Къната представлява стрити на прах листа от растението Lawsonia inermis. Заради натуралния си състав, този оцветяващ продукт има изключително нежно действие. Къната не прониква във вътрешността на косъма, а боядисва само неговата повърхност. Тя не променя структурата му, което я прави подходяща за хора с по-фини и уязвими коси.

Природното багрило е добро решение за дамите с чувствителен скалп и непоносимост към някои козметични съставки. Освен оцветяващ ефект, къната притежава силно изразено подхранващо и противопърхутно действие. Естествената къна придава индивидуален оттенък на всяка коса, но той варира единствено в червената гама – от рижаво до наситено червено. Често се практикува смесването на къна с други растения, като например индиго или сена, за получаване на по-различен и дори черен цвят. Въпреки че действието ѝ се свежда само до външния слой на косъма, цветът при къносване е също толкова дълготраен, както при боядисване. Дори понякога е пречка за боядисване с химическа боя, заради защитния филм, който създава върху косъма.  

Заедно с всички предимства на къната, тя има и някои дребни недостатъци сравнена с изкуствените багрила за коса. Освен че предлага само ограничен набор от цветове, тя не е способна и да изсветли косата. Процедурата отнема повече време, което в зависимост от естествения цвят на косата и нейната плътност, може да достигне няколко часа.

На пазара се предлагат множество бои за коса, които се различават, както по състав и консистенция, така и по дълготрайност, като последните две са следствие именно от съдържанието на продукта.

Полутрайните бои не съдържат амоняк и са по-щадящи към косъма от дълготрайните. Те предлагат по-богата палитра от нюанси, съпоставени с къната, но не са в състояние да направят косата по-светла и да запазят цвета за дълго. Подходящи са за жените, които търсят разнообразие, а не трайна промяна и поради това често експериментират с прическата си. Обикновено те се продават в готова за използване форма, което прави процедурата по боядисването още по-лесна.

Сред активните съставки на трайните бои за коса най-често присъстват амониевия хидроксид и водородния пероксид. Амонякът способства за разтварянето на космената обвивка и улеснява проникването на водородния пероксид до вътрешността на косъма. Там, при взаимодействие на химичните агенти с кислорода се постига разрушаване на меланина и обезцветяване на косъма, след което естествените пигменти биват заменени от химическите багрила.

При трайните бои наситеността на цвета се запазва до няколко месеца, в зависимост от честотата на миене на косата. Те са отлично решение за дамите, които вече са открили своя цвят или просто не разполагат с достатъчно време за честата му поддръжка. Дълготрайните бои осигуряват най-добро покритие на белите коси, в сравнение с всички останали оцветяващи продукти. Към момента те са и единственият способ, с който брюнетките могат да се превърнат в блондинки за броени минути. Недостатъкът на този тип продукти е, че не са подходящи за твърде увредени коси, тъй като имат по-силно действие.

Повечето от дълготрайните бои, обаче са обогатени с растителни екстракти и масла, които се грижат за здравината на косъма и го предпазват от изтощаване. В днешно време се предлагат и трайни бои, създадени специално за мъже. Освен че са съобразени с особеностите на мъжката коса и брада, те са под формата на лесна за нанасяне пяна и имат най-краткото време за взаимодействие с косъма - рекордните 7 минути.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.