Боядисването на косата и неговите последици

Естественият цвят на косата

Той се определя от присъствието на частичките меланин, тяхното количество, размер и разпределение. Частиците меланин не се съдържат в кореновата луковица по време на растежа на косъма. Меланинът е естествен пигмент, който съществува в кортекса, свързан с роговото вещество на косъма. Той се състои от два вида пигменти. Смесването на тези два пигмента, тяхното количество и разпределението им вътре в кортекса придават голямото разнообразие от цветове на косите. Евмеланините - зърнести пигменти, светлокестеняви или черни, определят тъмните тонове и пепелявите отблясъци. фаеломеланините - пигменти от бледожълто до леко кестеняво, определят светлите цветове и златистите и рижави отблясъци.


Особени случаи:

Рижави коси: те имат особен меланин, съдържащ желязо.
Бели коси: те са лишени от пигмент поради невъзможност да се образува такъв.


Боядисването на косата: методи, подходящи за всички

Боядисването на косата съответства на многобройни нужди и желания:
o да скриеш белите коси;
o да смениш естествения цвят тотално или отчасти, за дълго или временно;
o да смениш естествения цвят тотално или отчасти, за дълго или временно;

Съществуват различни начини на боядисване с различни характеристики за резултата на цвета, за покриването на белите коси или за продължителността.


Кислородно боядисване, постоянно, постига се с трайна (амонячна ) боя за коса

То е най-използваното. Позволява да се появи блясък, да се потъмни или да се изсветли косата в много тонове, да се смени изцяло цвета в този, който желаете. Това боядисване е единственото, което позволява продължително изменение на естествения цвят, единственото, което може да даде на косата различни нюанси на един тон. То покрива повече от 100 % от белите коси. Съдържа амоняк и окислители. Както неговото име показва, боядисването замества окисляването на меланина на косата, което ще рече разтворимост на натуралния пигмент, който представлява комбинация от нов пигмент и кератина. Той навлиза в сърцевината на влакното и уврежда дисулфидните връзки, както и водородните връзки на кератина. Колкото повече избрани ят цвят е различен от естествения, толкова по-силно косъмът ще трябва да бъде обезцветен най-напред и след това отново да се оцвети с желания цвят. Това уврежда косата. Дължината се дехидратира, косата става суха и чуплива, ако не се полагат грижи за нея.

Боядисване на тон върху тон, полупостоянно боядисване, постига се с безамонячна  боя за коса -(тон върху тон)

То не позволява изсветляване. Оцветяващите пигменти навлизат под кожата на кутикулата, настаняват се в периферията на кортекса, без да променят натуралния меланин на косата - дават нови блясъци и съживяват цвета, който става по-наситен чрез слагането на тон върху тон. То може отчасти да покрие и белите коси (между 30 - 40 %). Неговото предимство е, че няма вреден ефект върху корените, без амоняк е и се измива след 6 до 12 изкъпвания.


Временно боядисване постига се с времени (директни) оцветители обикновено под формата на  шампоан

Леко и мимолетно, то служи, за да донесе на косата временна промяна, която трябва да се заличи още след първото измиване. То е най-малко вредно за косата. Неговата цел е да осигури нужния блясък, да съживи естествения нюанс на косата или този от временното боядисване или от полубоядисването. Позволява да се опита как ще стои даден цвят на косата, преди да се боядиса тя напълно. Това боядисване изчезва още с първото измиване, няма вреден ефект върху корените и не съдържа амоняк или окислители.


Последствията от боядисването на косата

Ако косата е боядисана, тя е подложена на трансформация. В действителност боядисването - преди всичко това, което окислява, променя структурата на кос ата. Боядисването изтощава косъма. Това се чувства при допир: косата става суха и твърд а.

  • Косъмът е чуплив, цъфти, кожата се лющи.

- спира поя вата на подкожно порасналите косми
- забавя се новият растеж

 

  • Променят се специфичните свойства на влакнестата нишка:

- Недостатъчно възстановяване на дисулфидните връзки

- крехък кератин, недостатъчен

  • Различни механични свойства:

- по-малка здравина
- късане на косата под слаб натиск
- увеличаване на косата в момента на късането, най-вече когато е мокра.

  • Свойствата на различната повърхност:

- по-сухи и по-грапави коси
- косите са трудни за разресване

  • След боядисването на косата трябва да се проведе специфично третиране:

- трябва да се поправи увреденият кератин;
- да се хидратира и подхрани косата, за да се компенсира ефектът на окисляването;
- да се осигури на косата спокойствие и да може да се разресва лесно;
- да се предпазва косата от външните неблагоприятни условия
- ултравиолетовите лъчи и замърсяването.

Източник: angelface-bg.com

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.