Борово масло – благоуханна терапия за кожата

Борът (Pinus sylvestris) е сред най-разпространените видове иглолистни дървета, чийто аромат и присъствие свързваме най-често с коледно-новогодишните празници. Но освен благоуханна декорация, някои негови части са източник на мощно антибактериално, антисептично, противовъзпалително и енергизиращо борово масло, което се използва като лекарство и като натурална съставка в козметични продукти.

Борово маслоПредполага се, че родина на бора са Австрия и Русия, но днес е разпространено в целия свят, включително в студените региони, тъй като издържа на сурови климатични условия. Височината му достига до 40 м., а кората, шишарките и игличките му са се използвали за различни цели още в древността.

Хипократ ги използвал за лечение на белодробни заболявания, Плиний препоръчвал маслото за дихателни проблеми, а ловците си набавяли витамин С от стритите иглички.

Днес боровото масло, което се извлича от игличките, клонките и шишарките на бора, продължава да се използва за лечение и защита от инфекции на синусите, гъбични и вирусни инфекции, умствено, физическо и сексуално изтощение, ревматизъм, артрит и мускулни болки, проблеми с бъбреците, уринарния тракт, простата, различни дихателни неразположения. Освен това стимулира имунната система, кръвообръщението, храносмилането, метаболизма и нивата на енергия, настроението. Чудесно се справя с прекомерното потене, премахва неприятните миризми от помещенията и елиминира вредителите.

В козметичната и дерматологична индустрия боровото масло най-често се използва заради антибактериалните му и терапевтични свойства върху кожата при редица проблеми, включително екзема, псориазис, ухапвания от бълхи, сърбеж, краста. Освен това то е изключително богато на антиоксиданти, които ефективно защитават кожата от вредата на свободните радикали.

Няма как да сбъркате присъствието на боровото масло като съставка в козметичен продукт, защото придава характерен мирис на формулата. Заради него и заради енергизиращия му, ободряващ ефект, то се смята за едно от най-важните етерични масла в ароматерапията, идеално средство за облекчаване на стреса.

Какви са другите ползи от боровото масло за кожата и косата?

  • Балансира pH на кожата
  • Тонизира и придава свежестБорово масло
  • Придава блясък и гладкост на кожата
  • Стимулира клетъчното обновление
  • Отстранява лишеите по кожата
  • Стимилира циркулацията в подкожните кръвоносни съдове
  • Подпомага елиминирането на токсините
  • Подпомага борбата с акне и целулит
  • Възстановява баланса на скалпа - премахва сухотата и пърхота

Тъй като употребата на чисто борово масло трябва да бъде съблюдавана от специалист и може да причини някои неприятни странични ефекти върху чувствителна кожа, при бременни и кърмачки, идеалният вариант да се възползвате от лековитите му свойства и да подобрите състоянието на кожата и скалпа си без много усилия, е да го включите в разкрасителната си рутина чрез козметичните продукти. Така можете да бъдете сигурни, че използвате точната доза.

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.