Бременност и слънцезащита

През последните години се говори изключително много за „тъмната страна” на слънцето и необходимостта от ежедневна защита срещу неговите лъчи. То е определяно като главният виновник за стареенето на кожата и появата на кожния карцином, а също и като предразполагащ фактор за някои усложнения в периода на бременността.

Бременност и слънцезащита

Изследване на Кралския колеж по акушерство и гинекология в Лондон показва, че неконтролираното излагане на слънце по време на бременността е свързано с повишен риск от недоносване и вродени дефекти на плода. Учените обосновават наблюденията си със свойството на ултравиолетовите лъчи да унищожават запасите от фолиева киселина в майчиното тяло, както и с негативните последици при евентуален слънчев удар или изгаряне.

Бъдещите родилки е добре да се предпазват от жаркото слънце и поради още една причина, а тя е, че UVA и UVB лъчите стимулират меланогенезата с особена сила на фона на променения през бременността, хормонален статус. В резултат от сформиралия се „тандем”, върху лицата на близо 70% от бременните жени се появяват пигментни петна с разнообразна форма и големина, носещи медицинското наименование хлоазма или мелазма.

Какъв слънцезащитен продукт да изберете?

На пазара се предлагат най-разнообразни козметични средства за предпазване от слънчевите лъчи и повечето от тях притежават своите достойнства. Специалистите, обаче определят като най-ефикасни фотопротекторите с широкоспектърно действие, които блокират едновременно UVB и UVA лъчите.

От гледна точка на безопасността пък се препоръчват т.нар. физични слънцезащитни кремове, които филтрират ултравиолетовите лъчи с помощта на съставки като титаниев диоксид и цинков оксид.

Добре е да изберете продукт с по-висок слънцезащитен фактор, но не бива заради него да се поддавате на нереалистично чувство за сигурност. Макар специализираните козметични средства с SPF 30, 50 или 100 да блокират изключително голям процент от UVB лъчите (съответно – 97, 98 и 99 %), те не могат да осигурят вашата безопасност, ако не ги прилагате правилно или пък разчитате единствено на тях.

За да избегнете неблагоприятните аспекти от излагането на слънце е необходимо:
 • да нанасяте предпазния крем поне 15 минути преди да излезете навън;
 • да мажете кожата си повсеместно, тъй като дрехите пропускат част от ултравиолетовите лъчи;
 • да обновявате слънцезащитата си на всеки 2-3 часа (особено, ако плувате);
 • да съхранявате грижливо използвания продукт и да следите срока му на годност;
 • да имате предвид, че водата, пясъкът, снегът и асфалтът отразяват слънчевите лъчи и така увеличават вероятността от изгаряне на кожата;
 • да предпазвате главата и очите си с подходящите шапка и очила;
 • да носите дрехи, които не привличат слънчевата светлина и не пречат на топлоотделянето;
 • да пиете достатъчно вода, за да не позволите на тялото ви да се дехидратира;
 • да консумирате повече плодове и зеленчуци богати на каротеноиди, като например кайсии и моркови, които осигуряват естествена слънцезащита;
 • да ограничавате престоя си на открито в интервала от 10 до 16 ч.
В периода на бременността не са препоръчителни:
 • химичните слънцезащитни продукти, действащи на принципа на абсорбцията и най-вече онези от тях, които съдържат оксибензон. Съществуват данни, че оксибензонът преминава през кожата и взаимодействайки с майчините хормони, провокира затруднения в развитието на бебето;
 • продуктите в спрей-бутилки, тъй като някои на пръв поглед безобидни съставки, могат да станат опасни при вдишване в по-големи концентрации;
 • слънцепредпазните средства с консерванти от типа на парабените, за които е установено, че наподобяват половия хормон естроген;

И все пак, след препоръките за предпазване от слънцето е редно да напомним, че то може да бъде колкото опасно, толкова и полезно! Ето защо е важно да отделяте по няколко минути на ден непосредствено след изгрева, за да получите необходимата на вас и вашето бебе, дневна доза витамин D. Умереното излагане на слънце без фотозащитен крем е една от предпоставките за правилното развитие на костната, имунната и ендокринната система на мъничето и колкото и учудващо да звучи, предпазва от деструктивното въздействие на самите ултравиолетови лъчи.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.