Чаено дърво – здраве от природата

Чаеното дърво (Melaleuca Alternifolia) е сред най-ефективните природни съставки за красива и здрава кожа. Екстрактът, извличан от листата му, има естествени анти-бактериални, анти-вирусни и анти-микотични свойства, което го превръща в идеално лекарство при всякакви кожни проблеми и при някои здравословни неразположения.

Чаено дърво

Чаеното дърво наподобява храст, има тънки и дълги, наподобяващи игли листа, и вирее в Австралия. От тях, вече над 3000 години, местните коренни жители извличат бледо жълтия, със свеж мирис на камфор екстракт, който използват за медицински и разкрасителни цели. В съвременни условия, той се добива чрез дестилация на листата и е популярен като „лекарство в шишенце“.

Екстрактът от чаено дърво, наричан за по-кратко масло, е толкова силен, че дори след многократно разреждане за увеличаване на обема му, запазва здравословните си свойства. Причината е в десетките чисти органични съединения в състава му, които се борят с всички възможни вредители в околната среда, включително насекоми, бълхи и мухъл.

Особено подходящ е при дихателни проблеми като възпалено гърло, настинка, грип, астма, тонзилит и бронхит, за подсилване на имунната система, за облекчаване на конюнктивит и изгаряния. Антисептичните му свойства позволяват да се използва и при лечение на пикочно-полови инфекции, за порезни рани при бръснене и дори при възпаления от враснали косъмчета.

Въпреки че има множество приложения, чаеното дърво е известно най-вече с ползите си в козметиката, тъй като прави кожата и косата естествено здрави и красиви. С негова помощ обривите, пъпките и възпаленията изчезват, включително при дерматит и екзема, отпушва космените фоликули, предпазва от въшки, омекотява напуканите и изпръхнали устни, освежава дъха, почиства порите в дълбочина, регулира нивата на себум.

Други козметични ползи на чаеното дърво:

  • Намалява акнето
  • Възстановява киселинния баланс на кожата
  • Хидратира сухата кожа
  • Подобрява кръвообръщението и така придава блясък и тонус на кожата
  • Ефективно отстранява пърхота
  • Успокоява скалпа
  • Предотвратява появата на млечни корички (крусти) и обриви при бебетата
  • Стимулира растежа на косата
  • Подхранва ноктите, заздравява ги и лекува гъбичките по тях

Екстрактът от чаено дърво може да бъде открит във всякакви козметични продукти за лице, коса и тяло – кремове, лосиони, сапуни, шампоани, почистващи средства, пасти за зъби и вода за уста, балсами за след бръснене. Важно е да знаете обаче, че за максимална ефективност на това природно лекарство, е добре да съхранявате продуктите на тъмно и сухо място.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.