Чаено дърво – здраве от природата

Чаеното дърво (Melaleuca Alternifolia) е сред най-ефективните природни съставки за красива и здрава кожа. Екстрактът, извличан от листата му, има естествени анти-бактериални, анти-вирусни и анти-микотични свойства, което го превръща в идеално лекарство при всякакви кожни проблеми и при някои здравословни неразположения.

Чаено дърво

Чаеното дърво наподобява храст, има тънки и дълги, наподобяващи игли листа, и вирее в Австралия. От тях, вече над 3000 години, местните коренни жители извличат бледо жълтия, със свеж мирис на камфор екстракт, който използват за медицински и разкрасителни цели. В съвременни условия, той се добива чрез дестилация на листата и е популярен като „лекарство в шишенце“.

Екстрактът от чаено дърво, наричан за по-кратко масло, е толкова силен, че дори след многократно разреждане за увеличаване на обема му, запазва здравословните си свойства. Причината е в десетките чисти органични съединения в състава му, които се борят с всички възможни вредители в околната среда, включително насекоми, бълхи и мухъл.

Особено подходящ е при дихателни проблеми като възпалено гърло, настинка, грип, астма, тонзилит и бронхит, за подсилване на имунната система, за облекчаване на конюнктивит и изгаряния. Антисептичните му свойства позволяват да се използва и при лечение на пикочно-полови инфекции, за порезни рани при бръснене и дори при възпаления от враснали косъмчета.

Въпреки че има множество приложения, чаеното дърво е известно най-вече с ползите си в козметиката, тъй като прави кожата и косата естествено здрави и красиви. С негова помощ обривите, пъпките и възпаленията изчезват, включително при дерматит и екзема, отпушва космените фоликули, предпазва от въшки, омекотява напуканите и изпръхнали устни, освежава дъха, почиства порите в дълбочина, регулира нивата на себум.

Други козметични ползи на чаеното дърво:

  • Намалява акнето
  • Възстановява киселинния баланс на кожата
  • Хидратира сухата кожа
  • Подобрява кръвообръщението и така придава блясък и тонус на кожата
  • Ефективно отстранява пърхота
  • Успокоява скалпа
  • Предотвратява появата на млечни корички (крусти) и обриви при бебетата
  • Стимулира растежа на косата
  • Подхранва ноктите, заздравява ги и лекува гъбичките по тях

Екстрактът от чаено дърво може да бъде открит във всякакви козметични продукти за лице, коса и тяло – кремове, лосиони, сапуни, шампоани, почистващи средства, пасти за зъби и вода за уста, балсами за след бръснене. Важно е да знаете обаче, че за максимална ефективност на това природно лекарство, е добре да съхранявате продуктите на тъмно и сухо място.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.