Череша – лятна свежест и красота

Едва ли има човек, който да не обича череши – те са толкова апетитни, сочни и хранителни, че не случайно присъстват в украсата на торти и коктейли, а през лятото са предпочитан плод за разхлаждане на организма. Причините да ги обичаме обаче са далеч повече. На първо място – нискокалорични са. На второ – невероятно полезни са за здравето. И на трето – черешата е сред най-мощните генератори на младост и красота за кожата и косата. Е, май е време да вземете дневната си доза лятна свежест!

ЧерешаЧерешата (Prunus avium) е дърво, което преди да роди своите вкусни плодове разцъфва в нежни розово-бели цветове. Вирее предимно в зони с умерен климат и се култивира в няколко основни сорта. Но без значение дали е кисел или сладък, плодът е пълен с полезни вещества, които имат неоспорими здравословни ползи.

Редовната консумация на череши се отразява изключително благоприятно върху качеството на съня, тъй като те са един от малкото естествени източници на хормона мелатонин (съдържат 5 пъти повече от ягодите и боровинките), който понижава телесната температура, предизвиквайки сънливост. Освен това облекчават мускулни и ставни болки, както и възпаления на ставите, подпомагат функциите на опорно-двигателнния апарат, контролират кръвното налягане и сърдечния ритъм, като по този начин се грижат за доброто състояние на сърдечно-съдовата система.

Черешите съдържат и 17 различни антиоксидантни съединения, което действа като стабилна защита срещу канцерогенни образувания и всички останали вреди на свободните радикали в околната среда.

Флаваноидът кверцетин предпазва от рак и тумори в дебелото черво, високото количество пектин понижава нивата на лошия холестерол, а бета – каротенът поддържа остротата на зрението. Не на последно място, заради ниското съдържание на калории (100 ккал в една купичка) черешите са идеален помощник при отслабване, тъй като съдържат вещества, активиращи молекулата, която подпомага изгарянето на мазнини и пречи на складирането им.

Като козметична съставка черешата е ценена най-вече заради изключителното богатство от мултивитамини (А, В, С и E) и антиоксиданти в състава й. Всъщност се смята, че този дребен плод съдържа най-много антиоксиданти в сравнение с другите плодове, поради което мощно забавя процесите на стареене, унищожавайки онези свободни радикали в организма, каращи кожата да изглежда по-възрастна.

Какви са другите козметични ползи от черешата?  Череша

 • Действа антибактериално
 • Подпомага лечението при кожни проблеми и отстранява токсините
 • Поддържа кожата блестяща и здрава
 • Изчиства пигментни петна и избелва кожата
 • Подпомага клетъчната регенерация
 • Спира развитието на ракови клетки от слънцето и свободните радикали
 • Поддържа косъма и скалпа подхранени и хидратирани
 • Защитава косъма от увреждане
 • Подобрява кръвообръщението на скалпа и регенерацията на клетките
 • Стимулира растежа на косъма
 • Укрепва фоликулите и предотвратява накъсване от корена

За съжаление черешите са сезонен плод и на практика присъстват съвсем за кратко на пазара. Затова по-добре им се радвайте като част от хранителното меню, а за да изпитате максимално ефективно действието им върху кожата и косата през останалата част от годината, използвайте козметични продукти с екстракт от череша.

Крем за ръце, сапун, мокри кърпички, душ-гел и дори паста за зъби ще бъдат неизчерпаем източник на свежест и красота както в най-горещите дни, така и през останалото време от годината, когато кожата и косата се нуждаят от не по-малко грижи и защита.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.