Черна боровинка – вълшебен антиоксидант

Черната боровинка (Vaccinium myrtillus) е сред най–витаминозните представители на горските плодове, чийто антиоксидантни свойства са истинско вълшебство за кожата. Дребна, но сочна и сладка, тя може да бъде открита предимно в природата. Без значение дали е под формата на чай, екстракт или козметична съставка, не я подминавайте!

Черна боровинка

Черната боровинка е храст, който обикновено расте до 15 см. височина и ражда само по едно – две плодчета на клонка. Рядко се култивира, но заради широкото си разпространение в Северна Америка, Западна Азия и Европа от векове се използва за здравословни, кулинарни и козметиччни цели.

Черната боровинка съдържа витамини А, Е, С, К, калций, желязо, мед, фосфор, калий, манган, флаваноиди и танини. По този начин освен че укрепва цялостната имунна система на организма, регулира храносмилането, кръвната захар и кръвното налягане, облекчава менструалните болки, предпазва от образуване на кисти, лекува възпаления и намалява кръвоизливите.

С изобилието от вещества в състава й, включително определен тип флаваноиди, черната боровинка защитава очите и лекува някои от най-тежките зрителни проблеми като катаракта, глаукома и нощна слепота. Не случайно през Втората световна война британските пилоти ядяли сладко от черна боровинка, за да изострят нощното си виждане.

Още от древността черната боровинка се използва като тоник срещу инфекции и кожни заболявания, а днес екстрактът от плодовете и листата й е изключително ценна съставка в козметиката, тъй като подобрява излъчването, усещането и цялостната красота на кожата.

Заради приноса си за зрението черната боровинка често присъства в продуктите за околоочна грижа, но заради антибактериалното, антисептично, хидратиращо и подхранващо действие намира приложение във всякакъв тип продукти, включително лосиони и кремове, мокри кърпички и грим. Да не забравяме, че танините имат много силни противовъзпалителни свойства, което облекчава сериозни кожни проблеми и раздразнения.

    Черна боровинка

Какви са другите ползи от черната боровинка в козметиката?

  • Предпазва клетките от преждевеременно стареене и намалява бръчките
  • Унищожава свободните радикали и защитава клетките от увреждане
  • Укрепва капилярите и съдейства за образуването на здрава съединителна тъкан
  • Подпомага излющването на мъртвите клетки
  • Ефективно бори акнето и пъпките
  • Съдейства за разграждането на мастните депа при целулит
  • Лекува венозна недостатъчност, допринасяща за много кожни несъвършенства

Черната боровинка е една от най-ароматните и вкусни природни съставки. Лесно можете да я включите в ежедневното си меню, защото чаят от листата й се смята за чудесен заместител на кафето, а сладкото от плодовете й подхожда на всякаква закуска. Покупката на продукт с екстракт от черна боровинка  пък ви гарантира свежо и опияняващо ухание през целия ден.

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.