Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Хигиената е практика, чрез която хората запазват или подпомагат доброто здраве, като поддържат себе си и средата си чисти. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции. Затова превенцията е изключително важна!

Защо е толкова важно да поддържаме добра хигиена в дома си?

Според Световната здравна организация (СЗО) 40% от епидемиите възникват в личните домакинства. Трябва да знаем, че едни от най-разпространените микроби: бактерии и гъбички се намират в дома ни. Болестотворните микроорганизми се внасят най-често чрез замърсени ръце, обувки, храни и домашни любимци.

Тези вредни микроорганизми попадат и се размножават по повърхностите в кухнята, банята, пода и на други места у дома. Сред тях са Salmonella и E.coli, които могат да причинят сериозни стомашно-чревни разстройства. Повечето плесени се развиват върху влажните повърхности в банята, мокрото помещение, в ъглите, по фаянсовите плочки и на стените. Бактериите Staphylococci, които причиняват инфекции на кожата, на рани и на очите, както и вирусът на хремата, виреят и върху сухи повърхности като кърпи, спално бельо, дръжки на врати, кранове на мивки и компютърни клавиатури.

Как можем да се предпазим?

Като вземем необходимите мерки за отстраняването им чрез хигиенно почистване на точното място и в точното време. Не е възможно да дезинфекцираме и направим стерилен целия дом. Важно е да се обърне внимание на рисковите области в дома, където са съсредоточени най-много замърсители – това са най-често докосваните повърхности и повърхностите в контакт с храни – кухненски плотове, подове, дръжките на вратите, ключовете на печката, кранове и др.

 

Прочетете още статии
Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.

Най-честите грешки при масаж на лицето

Най-честите грешки при масаж на лицето

В случай че не се изпълнява по правилния начин, разкрасителната процедура може да донесе много повече вреда, отколкото полза.