Цинк – механикът на кожата

Въпреки че е жизненоважен за организма, цинкът и още няколко минерала като че ли остават в сянката на всички други витамини, които се стараем да приемаме ежедневно. Но знаете ли, че точно от цинка зависят правилното протичане на основни физиологични процеси в тялото и регенеративните способности на кожните клетки? Не случайно наричат именно този минерал „механикът на кожата“. Вижте защо!

ЦинкЦинкът е съществен микроелемент, който участва в почти всеки биохимичен процес в организма. И въпреки че присъства в голямо количество храни (месо, морски дарове, млечни продукти, нахут, леща, яйца, ядки, зърнени закуски, говеждо и агнешко, натурален шоколад), нивата му в тялото постоянно спадат, тъй като или действа по направление или бива по-бързо абсорбиран заради други вещества (калциевите добавки например го намаляват наполовина).

По-лошото е, че той е сред хранителните компоненти, които не се произвеждат самостоятелно от организма, а трябва да се набавят допълнително. Което поставя в риск вегетарианците, хората с вредни хранителни навици, кърмачките и всички, които не поддържат минералния си баланс в норма.

За да бъдем по-конкретни ще изредим една част от причинита, поради които приемът на цинк, включително и под формата на козметична съставка, е важен за тялото ви външно и вътрешно. Цинкът стимулира имунната система, участва пряко в делението на клетките и в строежа на тъканите, поддъжа хормоналния баланс, правилното функциониране на щитовидната жлеза, червените и бели кръвни клетки, синтеза на протеини, плодовитостта и либидото, грижи се за репродуктивната система, подобрява физическата и психическа форма, предпазва от рак.

Защо цинкът е важен за красотата на кожата и косата ви? Не първо място, защото забавя признаците на преждевременно стареене. Той работи денонощно, за да ви предпази от вредното влияние на слънчевите лъчи, от фините линии и бръчките, от вскякъв вид кожни възпаления, от нежелани несъвършенства. Освен това има естествени почистващи почистващи свойства и поддържа порите свити, а кожата стегната, еластична и гладка. Акнето например е типичен проблем при хората с дефицит на цинк в организма, тъй като минералът действа регулиращо за мастната секреция и намалява производството на себум.

Защо още е важен цинкът за кожата и косата?Цинк

  • Изключително важен за клетъчното обновление
  • Подпомага зарастването на кожата и заличаването на белезите
  • Намалява възпаленията при акне
  • Успокоява раздразненията и изгарянията
  • Защитава и лекува обрив и подсичане в памперс зоната
  • Защитава от слънчевите лъчи
  • Успешно се справя с пърхота и други гъбични инфекции на скалпа

Освен проблеми с кожата, симптоми за недостинг на цинк в организма са и променени вкусови усещания, което води до глад за по-солени или сладки храни, понижени нива на енергия, хронична умора, диария, безплодие, слаба имунна система, лоша памет и липса на концентрация, бавно зарастване на раните, звън в ушите.

За да сте сигурни, че правите най-доброто за организма си се старайте да приемате поне 15 мг. цинк дневно в съчетание с подходящи козметични продукти, съдържащи цинк (слънцезащита, шампоани, кремове, лосиони). Така освен механик на кожата, цинкът ще действа и като моторна машина за целия ви организъм.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.