Да запазим по-дълго слънчевия тен от лятото

Запазването по-дълго на слънчевия тен от лятото е сред основните „тревоги“ на повечето жени след като се върнат от ваканция. Но нека бъдем откровени, загорялото тяло е далеч по-атрактивно, кара ни да изглеждаме по-слаби, а и съхранява свежестта и спомена от почивката. И въпреки че рано или късно кожата избледнява, има някои трикове, с които можете да запазите слънчевия тен от лятото макисмално дълго време.

Да запазим по-дълго слънчевият тен от лятото

Взимайте хладки душове.

Топлата вода по-бързо дехидратира кожата, а това от своя страна ускорява излющването на повърхностния епителен слой, който пигментира от слънцето. За допълнителен ефект използвайте сапун с какао, душ крем.

Превърнете хидратацията на кожата в ежедневен навик.

Това е особено важно правило не само за поддържане на летния загар, но и за възстановяване на мекотата и хидробаланса на кожата, вследствие продължителното излагане на слънце. Най-добре е да използвате интензивно хидратиращ продукт за тяло, с по-плътна формула или обогатена с естествени подхранващи и овлажняващи съставки както бадемово масло, какао, алое вера, кафе, нар.

Старайте се да ексфолирате тялото си на всеки 2 седмици.

Използвайте ексфолиант за тяло. По този начин ще подпомогнете излющването на мъртвия кожен слой, който се образува периодично и покрива произведения под въздействието на слънцето меланин, а по този начин замаскирва и тена.

Наблегнете на водата.

През лятото организмът изхвърля много вода чрез потта и престоя под жарките лъчи. А когато кожата изсъхне вследствие на дехидратация, започва да се лющи, което много по-бързо причинява изсветляване на тена. Атова пийте минимум 2 л. вода дневно.

Увеличете приема на витамин А.

Той е от съществено значение за развитието на кожните клетки и за предпазването им от свободните радикали, подхранвайки здравето и блясъка на кожата в дълбочина. Можете да го конусмирате под формата на добавки, на червено-оранжеви плодове и зеленчуци, черен дроб, яйца, мляко, рибено масло, спанак, или просто чрез козметични продукти за лице и тяло, обогатени с витамин А, които да нанасяте след баня и преди лягане. А защо не и да изпивате по чаша сок от моркови всяка сутрин?

Направете промени в храненето.

Според дерматолозите и редица проучвания, запазването на тена от лятото може да бъде подпомогнато с конусмация на определени храни. Тъй като меланоцитите се нуждаят най-вече от аминокиселината тирозин, за да произвеждат меланин, можете да им я осигурите чрез повече прием на пуешко месо, яйчени белтъци, извара, сьомга, соя, бадеми и авокадо.

Носете бяло!

Стар и изпитан трик, който винаги върши работа при матова кожа, в случая почерняла от слънцето, карайки бронзовия загар да изпъква по-особено атрактивен начин, дори когато започне да изсветлява. Затова докато все още времето навън го позволява, залагайте на тоалети във възможно най-светли нюанси – искрящо бяло, нежно розово, прасковено, екрю и т.н. Експериментирайте дори с цвета на косата, с грима, с аксесоарите.

Правилните и обмислени грижи за кожата са от съществено значение не само за запазване на слънчевия загар от лятото за по-дълго време, но и за цялостното и здраве и благосъстояние. А с употребата на правилните хидратиращи продукти в точния момент, и с консумацията на редица здравословни храни и напитки можете да постигнете и двете. Та нали, не е нужно да е лято, за да изглеждате и да се чувствате така, сякаш вчера сте се върнали от почивка?!
 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.