Див кестен за жизнена и здрава кожа

див кестенДивият кестен (Aesculus hippocastanum) е безспорен символ на есента, но не е същият, който сте свикнали да похапвате печен. За разлика от ядивните си "роднини", семената на това кичесто дърво са източник на лековит екстракт, който освен като традиционно средство за лечение на проблеми с кръвоносните съдове, е популярен и като козметична съставка за жизнена и здрава кожа.

Дивият кестен произхожда от географските ширини на Балканите, Северна Индия, Кавказ и Хималаите. В началото на XVII в. е пренесен от Константинопол във Франция, а в днешно време е разпространен в почти всички климатични зони с умерен климат по света. Полезни вещества се съдържат в почти всяка негова съставна част, но най-много са в семената му (сапонин Есцин, флаваноиди, дъбилни вещества, мазнини, каротиноиди и алантоини).

Така, приеман вътрешно или нанасян външно в малки дози екстрактът от семена на див кестен действа болкоуспокояващо и се явява ненадминат помощник при проблеми с кръвоносните съдове, включително хемороиди, разширени вени, оттоци, едема и слабо кръвообръщение. Народната медицина пък го препоръчва за лечение на бронхит, възпалено гърло и тежка кашлица, болки в корема, кръвоизливи, тромбофлебит, ревматизъм.

Тъй като е ценен най-вече заради съдосвиващото си, противовъзпалително и тонизиращо действие, екстрактът от див кестен намира изключително широко приложение в козметичната индустрия. Той действа успокояващо, облекчаващо и изглаждащо за всякакви повърхностни несъвършенства и проблеми, като паралелно с това атакува укрепващо тъканите в дълбочина.

Освен че съхранява свежия и сияен вид на кожата, той потиска ензимите, разграждащи еластиновите нишки и хиалуроновата киселина в тъканите и така се бори с признаците на стареене. Същевременно подобрява кръвообръщението, стимулира притока на кислород в кръвните клетки и действа изключително благоприятно и защитно за кожата.

Други ползи на дивия кестен в козметикатадив кестен

  • Уплътнява кожата и укрепва капилярите
  • Прави кожата по-здрава, по-стегната и по-млада
  • Забавя процеса на стареене
  • Изсветлява тъмните кръгове под очите
  • Действа тонизиращо и предпазва от зачервяване и разширени пори
  • Защитава косата от вредните влияния на околната среда
  • Придава блясък, жизненост и плътност на косъма
  • Подобрява кръвоснабдяването на скалпа
  • Намалява себореята

Заради способността на екстракта от див кестен да свива капилярите и да действа локално обаче, той може да бъде открит във всякакъв тип козметични формули, включително в такива против целулит. Затова ако имате проблем с портокаловата кожа, искате да подсилите кръвоносната си система или просто да запазите кожата си жизнена и здрава, включете тези продукти в разкрасителната си рутина.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.