Ефективно почистване на порите на лицето

Поддържането на порите на лицето чисти е от първостепенно значение в грижите за кожата – не само за красотата й, но и за нейното здраве.. Достатъчни са няколко основни стъпки в разкрасителния ви ритуал, които да следвате редовно и отговорно.

Да почистваме ефективно порите на лицето

Порите изпълняват функцията на своеобразна дихателна система на кожата и същевременно осигуряват нейното естествено омазняване и охлаждане чрез потта. От друга страна те ежедневно абсорбират бактерии, мръсотия, прах, грим и всичко, което попада върху лицето от околната среда.

В комбинация с потта и себума се „забърква“ един пъстър „коктейл“ от патогени, който запушва порите (оставяйки всички вредни вещества вътре), разширява размера им и осигурява благобриятни условия за развитие на микроорганизми, които пък водят до появата на комедони, пъпки, възпаления и по-сериозни кожни проблеми.

Как да поддържате порите на лицето чисти, за да избегнете последствията?

Почиствайте лицето 2 пъти дневно - сутрин и вечер.

През нощта порите отделят потен секрет, който в комбинация с остатъка от нощния крем образува мазен филм на повърхността на кожата. Затова измивайте с хладка вода, обирайте остатъците от хлор и нечистотии с лек лосион и нанасяйте обичайния дневен хидратиращ продукт. Вечер повтаряйте ритуала, но с тоалетно мляко и нощен крем.

Не пропускайте да тонизирате кожата.

Употребата на тоник е от съществено значение за запазване хидратацията в норма. Формулата му съдържа активни съставки, които подпомагат регенеративните процеси, почистват, стягат и подхранват порите и освежават излъчването. Добре е да го вмъкнете в сутрешния и във вечерния ритуал.

През лятото подбирайте продукти с по-леки текстури.

По този начин ще позволите на кожата да диша по-свободно, ще избегнете запушването им, както и лепкавия ефект, образуващ се от формулата и повишената влага на въздуха.

Правете парна баня на лицето.

Това е най-старият и най-лесен познат начин да отпушите и почистите порите. Изпаренията проникват в дълбочина и отстраняват нечистотиите. Можете да подпомогнете процеса с възглавничките на пръстите, но внимателно да не увредите кожата. Оставете лицето да изпръхне няколко минути и да попие влагата, след което я запечатайте в порите с хидратиращ продукт.

Редовно ексфолирайте мъртвите клетките.

Мътвият кожен слой се натрупва по повърхността на лицето и не само причинява загуба на блясък и равномерен тен, но и запушва порите. Нежната пилинг формула мигновено ще излющи ненужните клетки и ще съживи излъчването.

Веднъж седмично нанасяйте маска.

Обикновено формулата има многостранно действие – хидратира, подхранва, почиства, облекчава, възстановява. При чувствителна, мазна или възпалена кожа използвайте маска с глина, тъй като тя абсорбира излишния себум, премахва натрупванията и токсините, почиства порите в дълбочина.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.