Есенен косопад

Нима има някой, който да не посреща с нетърпение първите есенни дни, носещи дългоочаквана прохлада и приказно красиви листопади? Всъщност има не малко хора, които се плашат от настъпването на този така романтичен сезон, защото от косите им, последвали повика на природата, започват да падат косъм след косъм...

Есенен косопад

Неотдавна група шведски учени успява да разгадае този странен феномен. Човешката коса е изградена от множество косми, чийто жизнен цикъл преминава през няколко различни фази - анаген (фаза на растеж), катаген (преходен етап, в края на който косъмът се отделя от скалпа) и телоген (период на покой). Всеки един косъм минава през трите фази независимо от останалите косми.

Изследователите откриват, че при хората, страдащи от сезонен косопад голям брой косми попадат едновременно в катагенна фаза именно през есенните месеци. Предполага се, че за да опази скалпа от жаркото слънце, косата започва да расте по-активно в началото на лятото и част от нея опадва, когато тази допълнителна защита вече не е необходима. Съществуват и мнения, че есенният косопад е резултат от чисто механична увреда на косата, причинена от ултравиолетовата радиация, високите температури и влагата през предходния сезон. Коя е водещата причина все още не е ясно, но въпреки това е добре да знаем как да се грижим за косата си през лятото, за да избегнем смущаващите промени, настъпващи след него.

Дори да не успеем да предотвратим появата на косопада, не бива да изпадаме в отчаяние, защото винаги има начин да „събудим” по-рано космите в етап на покой. Едни от най-подходящите за целта средства са специализираните шампоани, предлагани на козметичния пазар. Обогатени с натурални екстракти, съвременните продукти за борба с косопада са перфектната симбиоза между природа и наука. Те ефикасно подобряват микроциркулацията в областта на скалпа, стимулирайки метаболизма на клетките и израстването на нова коса.


Действието на шампоана можем да подсилим с готова или собственоръчно приготвена маска за коса в зависимост от предпочитанията и възможностите си. Ето и нашите предложения за почитателите на домашната козметика:

  • Яйцата са добър източник на протеини и сяра (едни от компонентите на косъма) и затова са чудесно средство за стимулиране растежа на косата. Смесете 1-2 яйца с няколко лъжици зехтин, разбъркайте и нанесете върху скалпа си. След около половин час изплакнете с хладка вода, за да не се пресекат яйцата и при необходимост използвайте шампоан.
  • Част от тайните за здрава коса на индийките се крие в редовната употреба на къна и амла. За щастие и двете растения се продават свободно у нас под формата на фино стрит прах. Разбъркайте равни количества от тях заедно с лимонов сок и нанесете върху косата си. След като сместа изсъхне, я отмийте с вода.
  • Доброто кръвообръщение в областта на скалпа е от изключителна важност за поддържането на жизнения цикъл на косата. Втрийте умерено лютива чушка в кожата на главата си, оставете я да подейства за няколко минути и измийте с шампоан.

Помнете, че макар и натурални, съставките в посочените рецепти могат да предизвикат нежелани реакции у някои хора. Бъдете внимателни, а ако кожата ви е твърде чувствителна най-добре се доверете на дерматологично тестваните козметични средства за лечение на косопад.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.