Фототипове и слънцезащита

Питали ли сте се защо някои хора придобиват красив тен без усилие, а единственото, което вашата кожа получава през лятото е болезнено слънчево изгаряне? Отговорът се крие в това, че не всеки организъм е еднакво толерантен към ултравиолетовите лъчи. В зависимост от това как кожата реагира на слънчевата радиация се обособяват 6 различни типа кожа или така наречените фототипове. Ако знаете към кой от тях принадлежите, ще ви е много по-лесно да си осигурите надеждна защита. Затова ви предлагаме да се запознаете с характерните особености на всеки фототип и да откриете своя. 

Фототипове и слънцезащита

Фототип I

Към тази група спадат хората с много бледа и често изпъстрена с лунички, кожа. Тя изгаря бързо при излагане на слънце и никога не получава тен. Ако разпознавате тези характеристики, а също така сте със светли очи и коса, то значи сте типичен представител на категорията. Тъй като кожата ви е изключително податлива на увреждане е необходимо да използвате слънцезащитни продукти с възможно най-висок фактор (SPF 50+). Добре би било да имате под ръка и козметика за след слънце, която да успокои кожата ви в случай, че не сте имали възможност да я предпазите от изгаряне.

Фототип II

Вие принадлежите към този фототип, ако кожата и косата ви са светли, а цветът на очите ви син или кафяв. Кожата ви е склонна към изгаряне при по-продължителен престой на открито, но излагате ли се на слънце внимателно и поетапно, се сдобивате с приятен тен. Както при фототип I, вашето тяло се нуждае от силна защита срещу UVA и UBA лъчите.

Фототип III

В тази категория попадат хората със светла кожа, чиято коса е кестенява. Цветът на очите може да варира в синята или кафявата гама. Представителите на фототипа се радват на красив загар след кратък курс от слънчеви бани, но при неконтролирано излагане на слънце при тях не са изключени и кожни раздразнения. Обикновено, козметичните продукти с SPF между 15 и 30 са напълно достатъчни, за да предпазят кожата от увреждане.

Фототип IV

Сред характерните особености на типа са матовата кожа и кафевите очи и коси. Кожата лесно потъмнява от слънцето, а изгаряния са възможни само, когато се прекали с престоя под жарките му лъчи. Слънцезащитната козметика със фактор от средна степен (SPF 15) e подходящото решение за хората, които се идентифицират с този фототип.

Фототип V

Тъмната кожа, коса и очи са отличителните белези на петия фототип. Поради големите количества меланин, кожата с по-тъмен цвят не изисква козметика с висок SPF. За нея са достатъчни продукти, осигуряващи степен на защита между 6 и 15.

Фототип VI

Ако сте надарени с много тъмна кожа, черни коси и тъмнокафяви до черни очи, попадате в рамките на последния VI-ти фототип. Вие сте сред късметлиите, чиято кожа изгаря само при свръхизлагане на слънце. Въпреки това е желателно да използвате слънцезащитни продукти, с които да предпазите телесната си обвивка от заболявания и преждевременно стареене. В повечето случаи можете да се чувствате спокойни, доверявайки се на продукт с ниска степен на защита (SPF 2+).

Не забравяйте, че фотозащитната козметика се нуждае от време за да разгърне своя потенциал. Ето защо е добре да нанесете избрания от вас крем или лосион около 30 минути преди да разголите кожата си под парещите лъчи. Винаги е добра идея да си осигурите допълнителна протекция, носейки шапка и очила с предпазен филтър, както и да избягвате дългия престой на открито в часовете с най-силно слънце.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.