Глината – рецепта за красота и здраве

Заради изключителното богатство от минерали в състава й, глината е високоценена съставка в козметиката и ненадминат помощник в практиките на алтернтивната медицина. Това я превръща в чудодейно средство за разкрасяване и в безценен източник на здраве.

Глината е рецепта за хубост и здраве от дълбока древност. Тя представлява лепкава и влажна земна почва, съдържаща между 40 и 70 различни минерала и още десетки активни ензими. Първи полезните й свойства усвояват жителите на Месопотамия и Древен Египет. По – късно навлиза широко в практиката на народните лечители, а днес заема водещо място сред козметичните и оздравителни процедури. Силите й са толкова мощни, че някои коренни общности я консумират директно от Майката Земя.
 

Козметични ползи от глината
Глината вече се е превърнала в неразделна част от традиционните разкрасителни процедури. Полезна, практична, мултифункционална и несравнимо освежаваща, тя винаги обещава забележими резултати. Може да се нанася директно или като съставна част от козметичен продукт. А освен, че насища кожата със съществено количество минерали, всеки в зависимост от вида си, глината допринася за:

 • Подсилване на тонуса и еластичността на съединителната тъкан
 • Премахване на мъртвите клетки
 • Отпушване и свиване на порите

 

Тя ефективно:

 • Абсорбира мазнините и токсините или подобрява омазняването
 • Подобрява циркулацията на кръвта
 • Облекчава екзема, инфекции и слънчево изгаряне
 • Ефективно убива бактериите
 • Подмладява, изсветлява и озарява кожата

 

Видове глина в козметиката
Глината варира по плътност, цвят и свойства, които се определят от минералното съдържание в различните видове, както и от региона и дълбочината, откъдето е добита.
 

 • Бяла (каолинова) глина – с най-широко приложение в козметиката заради фината структура, мекота, абсорбиращи свойства и адаптивност към всички типове кожа. Нежно почиства, без да отстранява естествените мазнини, ексфолира, регулира pH, извлича токсините и подобрява кръвообръшението.
 • Зелена глина – действа идеално като дезинфекциращо средство, почиства, отпушва порите и абсорбира мазнините. Подходяща предимно за мазна и комбинирана кожа.
 • Синя глина – съдържаща всички минерални соли и микроелементи, тя е силно препоръчвана при проблемна кожа, за двата пола. Помага дори при бръчки и лунички.
 • Червена глина – подходяща за чувствителна кожа, тъй като намалява алергичните реакции и раздразненията. Ускорява регенерацията на клетките, регулира действието на мазните жлези и предотратява кожни проблеми.

 

Съществуват още няколко разновидности глина (жълта, розова, кафява), които са смесица от четирите основни вида и се използват контролирано. Почти всички могат да се прилагат външно и вътрешно. За да бъдат обаче усвоени полезните вещества, след добиване глината трябва да бъде преработена и обогатена по множество начини, така че да отговаря за различните нужди на кожата и тялото.
 

Напоследък популярността на глината нараства все повече, тъй като редица проучвания преоткриват качествата й като медицинска съставка. Така се оказва, че освен красивото излъчване, този природен продукт:

 • укрепва имунната система
 • подобрява кръвообръщението и лимфния поток
 • детоксикира организма, прочиства храносмилателния тракт от болестотворни микроорганизми; отстранява паразити
 • подпомага действието на черния дроб и бъбреците
 • има обезболяващи и противовъзпалителни свойства, което го прави ефективен при мускулни болки, подуване, артритни или ревматоидни състояния

С мултифункционалните си свойства глината с право се нарежда сред най-изтънчените средства за разкрасяване дори в най-луксозните СПА салони. Затова всяка дама трябва да включи в графика си с козметични процедури употребата на натурална глина или козметичен продукт, който я съдържа.

 

Един от най-търсените продукти на АРОМА, който съдържа глина (Каолин) е глинената дълбокопочистваща маска за лице AROMA Face. Прочетете повече за продукта.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.