ГМО: предимства и недостатъци

Генетично модифициран организъм, съкратено ГМО е организъм, чийто гени са променени.

ГМОГМО създадено в природата:

ПРЕДИМСТВА: Цялата еволюция на всички живи организми всъщност е резултат от естествено настъпили генни модификации. Животът днес, начело с човека е генетично моделиран в продължение на милиони и милиарди години. Това е навредило, нещо повече - на този процес дължим огромното разнообразие и богатство на живота около нас.

В продължение на векове, градинари и фермери са кръстосвали по естествен път различни видове растения, за да подобрят вкуса и количеството на произвежданите продукти.

НЕДОСТАТЪЦИ:  Този процес не може да доведе до целенасочен резултат, няма възможност да се упражнява човешки контрол и да се прецени: какъв може да бъде крайният резултат, резултатът е изцяло случаен.

 

ГМОГМО създадено в лаборатория:

ПРЕДИМСТВА: Генетичните инженери разработват плодове, заленчуци с високи нива на витамини, а също и такива, които съдържат ваксини срещу малария, холера и хепатит. Учените смятат, че тази технология ще направи възможно произвеждането на достатъчно храна за да се гарантира, че всички хора по света ще могат да бъдат изхранени.

НЕДОСТАТЪЦИ: На практика ГМО унищожават здравето на хората и животните и застрашават със замърсяване естествените посеви. Изкуствено програмираните ГМО растения, толерират хербицидите, служещи за унищожаване на плевелите. Хербицидите съдържат глифосфати, за които можем да обобщим, че са токсични.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.