ГМО: предимства и недостатъци

Генетично модифициран организъм, съкратено ГМО е организъм, чийто гени са променени.

ГМОГМО създадено в природата:

ПРЕДИМСТВА: Цялата еволюция на всички живи организми всъщност е резултат от естествено настъпили генни модификации. Животът днес, начело с човека е генетично моделиран в продължение на милиони и милиарди години. Това е навредило, нещо повече - на този процес дължим огромното разнообразие и богатство на живота около нас.

В продължение на векове, градинари и фермери са кръстосвали по естествен път различни видове растения, за да подобрят вкуса и количеството на произвежданите продукти.

НЕДОСТАТЪЦИ:  Този процес не може да доведе до целенасочен резултат, няма възможност да се упражнява човешки контрол и да се прецени: какъв може да бъде крайният резултат, резултатът е изцяло случаен.

 

ГМОГМО създадено в лаборатория:

ПРЕДИМСТВА: Генетичните инженери разработват плодове, заленчуци с високи нива на витамини, а също и такива, които съдържат ваксини срещу малария, холера и хепатит. Учените смятат, че тази технология ще направи възможно произвеждането на достатъчно храна за да се гарантира, че всички хора по света ще могат да бъдат изхранени.

НЕДОСТАТЪЦИ: На практика ГМО унищожават здравето на хората и животните и застрашават със замърсяване естествените посеви. Изкуствено програмираните ГМО растения, толерират хербицидите, служещи за унищожаване на плевелите. Хербицидите съдържат глифосфати, за които можем да обобщим, че са токсични.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.