Горска ягода – вкусен плод и здравословна билка

Как горската ягода се използва като билка?

Освен вкусен и витаминозен плод, горската ягода е и билкa с доказани здравословни качества. С пресни плодове или чай от листата на горската ягода се лекуват редица чернодробни, храносмилателни и сърдечно-съдови заболявания.

За лечебни цели се използват както листата на горскта ягода, които са богати на танини, така и плодовете на растението, в които се съдържат големи количества витамин С. Листата се берат все още зелени в периода май-август, а след като се изсушат, придобиват бледо зелен цвят, без мирис и с леко горчив вкус. От тях може да приготвите запарка, която помага при диария и стомашни неразположения. Приготвя се като две супени лъжи изсушени листа се залеят с 500 мл. вряла вода и престояват така около 15 мин. Пият се по 2-3 чаши на ден преди ядене за профилактика и лечение. За лечебни цели плодовете на горската ягода се прилагат под формата на:

Чай Горска ягода – вкусен плод и здравословна билка от сушени плодове – шепа сушени плодове се заливат с около 500 мл. вряла вода и се оставят да се запарят за няколко минути. Честата консумация на чай от горска ягода помага при запек.

Пресен сок, който се получава от намачкани плодове. Лечението продължава около десетина дена, помага при ревматизтм и гликемия, действа детоксикиращо.

Пресните плодове подобряват работата на черния дроб и намаляват нивото на холестерола.

Лечебна козметична маска – прави се от намачкани горски ягоди, които се слагат върху лицето и възстановяват уморената кожа, забавят стареенето й и появата на бръчки. Плодовете на горската ягода се берат през месец юни.

Лечебни свойства на горската ягода

Чрез листа от горска ягода се лекува хипертония, тъй като билката понижава артериалното налягане и забавя сърдечния ритъм. Горската ягода има противовъзпалителни свойства, поради което е ефикасен лек при подагра, камъни в бъбреците, гастроинтестинални болки, чернодробни инфекции.

Горска ягода – вкусен плод и здравословна билка
Консумацията на пресни плодовете на горска ягода пък повишава имунитета, помага при хроничен запек, захарен диабет, язва на стомаха, атеросклероза, подобрява храносмилането. Чрез гаргара със сушени плодове се лекува стоматит и фарингит.

В народната медицина билката се използва при маточни кръвоизливи и други гинекологични заболявания, кожни обриви, хемороиди (под формата на лапи).

Източник: Rozali

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.