Грешки, които допускаме с косата през зимата

Околната среда има пагубно въдействие върху косата по всяко време на годината, но като че ли през зимата то е най-осезаемо. Защото малцина се сещат да вземат нужните мерки и позволяват на вятъра, снега и контрастните температури да си играят на воля с жизнените сили на косъма, докато не го „убият“ от изтощение. Вижте кой са най-често срещаните грешки в грижите за косата през зимата и как можем да ги поправим.

Грижи за косата през зиматаПрекомерната употреба на стилизанти и топлинни уреди задушава и изсушава косъма. Най-добре би било да оставим косата естествена и просто да експериментираме с прическите – кок, конска опашка или плитка, които поне частично ше я предпазят от вредното въздействие на околната среда.

Прекият контакт с климатичните условия (включително зимното слънце) вреди на косата. Шапката е чудесна алтернатива за защита на косъма от околната среда, но ако се притеснявате, че ще обезформи прическата ви, просто се наметнете с един шал.

Горещата вода изсушава косата, тъй като под въздействие на високата температура порите и фоликулите по скалпа се отварят и освобождават задържаната влага. За да запазим блясъка и баланса е добре да използваме умерено топла вода, а за финал да изплакнем с хладка, дори студена струя.

Твърде честото миене на косата през зимата я лишава от естествените й мазнини и овлажнители, в резултат на което губи блясък, накъсва се и събира статично електричество. Затова се препоръчва измиването й да не по-често от 2–3 пъти седмично.

Честото разресване на косата с четка изтънява и накъсва косъма, особено при заплитане. Препоръчително е да се ограничим до 2–3 пъти дневно и да използваме гребен с широки зъбци, който да се прокарва внимателно и нежно по дължините.

Излизането с мокра коса подлага нея (и здравето) на сериозно изпитание. Комбинацията от влага, вятър и студ прави косъма уязвим и податлив на накъсване и заплитане. Необходимо е да се предвиди време за пълното й изсушаване – естествено или със сешоар.

Ниските температури дехидратират скалпа и това активира пърхота и възпаленията. За да сеподдържат нивата на влага и производството на себум в норма специалистите съветват да се нанасят натурални масла или продукти за интензивна грижа с натурални масла (като маслиново масло), веднъж седмично.

Продължителното носене на шапки при проблемен скалп може да засили лющенето.

Грижи за косата през зимата

 Игнорирането на този проблем може да доведе до по-сериозни проблеми. Добре е щом забележим симптоми на пърхот, себорея или прекомерно изсушаване, да вземем мерки с медицински шампоани, чиито комплексни формули и близко до естественото pH бързо и ефикасно се справят с проблема.

През зимата косата се нуждае от повече влага и хранителни вещества, което налага използването на по-различни козметични формули. Добре е шампоанът да съдържа подхранващи и реструктуриращи съставки като житни протеини, екстракт от бамбук, мед, мляко), а маската и балсамът - активни съставки (като Q 10, екстракт от нар, бадемово масло, авокадо).

Зимните климатични условия лишават косъма от така необходимите му влага и хранителни елементи, като по този начин увреждат структурата му и го правят по-уязвим. Но с правилните грижи и употребата на козметични формули с ключови съставки за мощно подхранващо и хидратиращо действие, можете да се радвате на красива и здрава коса през целия сезон.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.