Грейпфрутът - "райският плод"

Райският плод -  сякаш напълно заслужава името си.

Грейпфрутът, чието ботаническо име Citrus paradise означава „райския плод”, е роднина на портокала със сочна, разделена на делчета вътрешност и изчистен, леко до средно остър вкус. Плодовете се подразделят на червени, розови или бели в зависимост от цвета на вътрешността им. При все, че всички цветове грейпфрут са много полезни за здравето, червеният безспорно заема първото място.

Нискокалоричен, богат на фибри и фитонутриенти, грейпфрутът е истински дар за всяка здравословна диета. Само в случай че приемате специално предписани ви медикаменти, особено статини, грейпфрутът може да доведе до нежелани реакции. Затова предварително се консултирайте с лекар.

Витамин С

Грейпфрутът, и това е популярен факт, е богат на витамин С - само половин плод предоставя 46,86 мг или 78,1% от препоръчания дневен прием. Грейпфрутът е признат от мнозина специалисти за отличен антиоксидант, с важно значение за сърдечносъдовата система – най-вече защото предотвратява окислението на холестерола.

В допълнение, консумирането на богата на витамин С храна подсилва имунитета и по този начин намалява риска от фатален изход в следствие от сърдечносъдови заболявания, рак и инсулт.

 Каротеноиди

Каротеноидите са съединения на растителна основа, за които се предполага, че предотвратяват развитието на различни болести. С особена сила това важи за червените и розовите грейпфрути - тъй като те съдържат много каротеноиди.

Според проучвания, един от фитопротеините на грейпфрута – антиоксидантът ликопен – вероятно има хемопротективен ефект. В клинично изследване, публикувано в International Journal of Cancer, е установено че рискът от рак на простатата намалява при повишен прием на ликопен. Един средно голям розов грейпфрут осигурява 3,36 мг ликопен. Въпреки че оценката на ликопеновия прием е затруднена поради вариациите в храните, обичайната препоръчвана дневна доза е 3,7 до 6,5 мг.

Лимоноиди

Друга група полезни фитонутриенти, които се съдържат във всички видове грейпфрут, са лимоноидите. Те са особено полезни за детоксикиране на организма, тъй като усилват образуването на ензим, който увеличава разтворимостта във вода на много токсини, в това число и на някои канцерогени. Увеличената разтворимост способства за по-лесното отделяне на токсините.

Пектинови фибри

Разтворимите пектинови фибри в грейпфрута забавят развитието на атеросклерозата. Специалистите твърдят, че редовната консумация на грейпфрут може да понижи нивата на LDL-холестерола в кръвта – т.нар.”лош” холестерол, също както и на триглицеридите – форма на мазнините, свързана с повишен риск от сърдечни заболявания.

Налице са научни доказателства в подкрепа на намаляващите холестерола свойства на грейпфрута. В клинично изследване, чиито резултати са публикувани в Journal of Agricultural and Food Chemistry, се казва, че белият и червеният грейпфрут еднакво намаляват серумните липидни нива у пациенти с коронарна атеросклероза.

Други витамини и минерали в грейпфрута

Грейпфрутът е и източник на витамин А – половин плод доставя 318,57 IU или 6,4% от препоръчителния дневен прием. Витамин А е необходим за доброто зрение, както и за здравето на зъбите, скелета и меките тъкани.

Според публикация на National Library of the U.S. Department of Agriculture половин грейпфрут съдържа 348 мг или 3,5% от дневния прием на витамин В5 (пантотенова киселина), необходим за метаболизма на протеините, мазнините и въглехидратите.

Освен това в грейпфрута има и значително количество фолиева киселина (витамин В9). Тя има ключова роля за функционирането на мозъка и за продукцията на генетичен материал под формата на ДНК и РНК.

Наличието на калий, съществено важен за работата на сърцето и съкращението на гладките мускули, е още едно от многото предимства на грейпфрута.

 

Източник : www.zdrave.bg
 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.