Грижа за кожата на новороденото

Със сигурност сте забелязали колко деликатна е кожата на вашето мъниче. Но знаете ли, че:

Грижа за кожата на новороденото

 • са ѝ нужни няколко години, за да усъвършенства своите функции;
 • тя много по-бързо абсорбира и губи влага;
 • способността ѝ за потене е ограничена;
 • роговият ѝ слой е по-тънък от този на вашата кожа;
 • тя трудно произвежда себум;
 • повишеното ѝ липидно съдържание, улеснява проникването на мастноразтворими вещества;
 • подкожните ѝ мазнини имат по-висока точка на топене и замръзват по-лесно.

Всички тези особености правят бебешката кожа изключително чувствителна и уязвима. Ето защо са ѝ необходими и по-специфични грижи.

Къпане и тоалет

Вероятно вече сте се сблъскали с противоречиви мнения като „къпането на новороденото трябва да се извършва ежедневно” и „твърде честите бани не са препоръчителни”. Със сигурност ще чуете още хиляди объркващи съвети от роднини и педиатри, затова се доверявайте най-вече на майчината си интуиция, която е най-добрият експерт в грижите за вашата рожба.

 • Преди да пристъпите към къпането се уверете, че в банята/стаята е достатъчно топло (поне 25 градуса). Същото се отнася и за водата, която ще влезе в контакт с нежната кожа на бебето. Тя трябва да е около 37 С.
 • Имате възможност да избирате между обтриване с влажна гъба, къпане в корито или под течаща вода. Като и в трите случая е необходимо да предпазвате от намокряне непадналото пъпче. Ако пък предпочетете варианта с ваничката, предварително почистете дупето на бебето.
 • Водата е самодостатъчна за покриване на хигиенните нужди на пеленачето в неговите първи дни, след които можете постепенно да обогатите тоалета му с 3-4 козметични продукта. Изберете измивно средство, което подхожда на възрастта на вашето малко съкровище и не съдържа, дразнещи нежната му кожа, съставки като сулфати, парабени, оцветители и т.н. Не забравяйте, че новороденото все още не е изградило напълно защитните си рефлекси, така че въпреки щадящите ингредиенти на продукта, не позволявайте попадането на пяна в очичките и устата.
 • След като приключите с банята, подсушете мъника с помощта на мека хавлия и леки попивателни движения, обръщайки специално внимание на кожните гънки. Погрижете за пъпния остатък/раничката, така както ви е посъветвал лекарят.
 • Вечерното къпане допринася значително за спокойния сън. Това важи с особена сила, ако след банята намажете пеленачето с бебешко олио и му направите кратък масаж. Нежният допир не просто улеснява заспиването, но и укрепва емоционалната връзка помежду ви, докато олиото подхранва и предпазва кожата от изсушаване.
 • Понякога ще ви се налага да почиствате телцето на новороденото при липсата на вода. Затова си набавете бебешки мокри кърпички, с които да можете бързо и лесно да го освежите.
 • Сменяйте често пеленките на детето и хигиенизирайте дупето му. Не се тревожете, ако в този участък се появи леко кожно раздразнение. Просто бъдете още по-стриктни в хигиената и редовно нанасяйте крем против подсичане.
 • По време на разходка, обличайте подходящо своята рожба. Както споменахме, кожата на новородените не е развила напълно своята защитна и терморегулаторна функция, така че се налага вие да я предпазите от жегата, UV лъчите, студа и вятъра.

Кожата на бебчето се различава по цвят от вашата. Нормално е в началото да ви изглежда и по-суха. Обичайни за нея са петънцата, коричките и дори акнето и милиумите. Голяма част от тези и други „странни” явления, всъщност не изискват третиране, но винаги е добре да потърсите лекарски съвет, когато някое от тях ви разтревожи.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.