Грижи за кожата около очите

Грижата за кожата около очите е деликатен процес, тъй като тя не само е по-фина и деликатна от останалите зони на лицето, но е и много по-чувствителна към факторите от околната среда. Именно там проличават първите признаци на стареене, вредата от свобдните радикали, следите от умората и начина на живот. Ето защо, освен подбора на подходящ продукт, грижите за кожата около очите включва и някои други особености на разкрасителната рутина.

Грижи за кожата около очите

Дори да сте капнали от изтощение не пропускайте да почиствате лицето и грима старателно всяка вечер с помощта на памучни тампони, продукт с мека антииритативна формула и нежни движения. Избягвайте всякакви агресивни действия и съставки, които могат да наранят деликатната кожа.

Старайте се да нанасяте продукта за околоочна грижа с върха на средния или безименния пръст, тъй като те са с по-слаба чувствителност от тази на показалеца и е по-малко вероятно да наранят кожата.

Слънцезащитата е от особено значение за кожата около очите, тъй като тя може да изгори много по-бързо и лесно. Освен продукт с надежден SPF, в слънчевите дни носете очила, за да не присвивате очите си, което провокира образуването на бръчки.

Препоръчително е да правите масаж на кожата около очите всяка вечер. По този начин ще подобрите кръвообръщението, ще намалите възпаленията и тъмните кръгове. Най-лесно е да го съчетавате с нанасянето на козметичния продукт. Започнете с леко натискане от вътрешния край, под очите и продължете около тях в посока на часовниковата стрелка. Повторете няколко пъти.

Поддържайте организма хидратиран – водата е от съществено значение за еластичността на кожата.
Увеличете приема на храните с благоприятни свойства за кожата – зеленолистни зеленчуци, ядки, горски плодове, нискомаслени млечни продукти, сьомга.

Постарайте се да ограничите вредните навици като тютюнопушене и алкохол. Никотинът свива кръвоносните съдове, особено под очите, а това затруднява абсорбирането на необходимите хранителни вещества, което ускорява разграждането на колагена. Алкохолът пък дехидратира кожата, което прави бръчките по-забележими.

Доверявайте се само на качествени продукти, чиято формула е специално създадена за нуждите на кожата около очите и подсилва кожната бариера. Тази част от лицето е снабдена с по-малко космени фоликули, което затруднява и забавя усвояването на продукта. Затова и тези формули са с много по-лека консистенция от останалите. Избгявайте такива на мазна основа (особено ако носите лещи), тъй като съществува риск от запушване на порите или увреждане на лещата, ако попаднат в окото.

Преди лягане е добре да нанасяте продукт с по-плътна текстура, включително върху клепачите, а сутрин крем или гел с по-лека формула само в зоната на околочния контур. За да подсилите ефекта върху тъмните кръгове и подпухването, съхранявайте продуктите в хладилник.

Грижи за кожата около очите

Старайте се да използвате пестеливо очния крем или гел. Понякога напластяването на продукта предизвиква подпухване. 3 – 4 точици разнесени с концентрични движения по целия контур са достатъчни.

Сменяйте формулите на козметичните продукти за околочна грижа в зависимост от нуждите на кожата си в отделните етапи на стареене. Което означава, че съставките в крема или гела, подходящи за 20-те или 30-те години не са подходящи за 40-те. А също и при специфични изменения на кожата, породени от други фактори.

Препоръчително е продуктът за околоочна грижа да съдържа нежни подхранващи и хидратиращи съставки (растителни екстракти, ретинол, алфа хидрокси киселини, хиалуронова киселина, витамини, колаген, коензинм Q10), които подпомагат клетъчните процеси и подпомагат борбата с бръчките, свободните радикали, тъмните кръгове, подпухването.

Въпреки че кожата около очите е сред първите „жертви“ на признаците на стареене, с отговорното спазване на съветите за правилна грижа и подбора на козметичен продукт с точна комбинация от съставки, тя ще изглежда млада и свежа максимално дълго време.

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.