Грижи за кожата през зимата

Грижите за кожата през зимата са също толкова важни, колкото и през лятото. Екстремните температури, пронизващите ветрове и понижената влажност са същинско предизвикателство за нейната защитна бариера, а отполителните уреди нанасят допълнителни вреди. Вижте какви грижи трябва да полагате за кожата си през зимата, за да изглежда здрава и жизнена въпреки сезонните предизвикателства.

Грижа за кожата през зиматаОсновният проблем за кожата през зимата е дeхидратацията. Контрастът между климатичните условия навън и по-високите температури вътре нарушава баланса в защитната бариера на повърхностния епидермален слой и по този начин намалява регенеративните му способности. Това предизвиква неприятно изсушаване и опъване в откритите участъци (лице, ръце, стъпала), както и по тялото. При някои хора то е придружено с по-сериозни последици като лющене, напукване, дори възпаления. Можете да избегнете този дискомфорт с въвеждането на няколко основни промени в козметичните грижи за кожата през зимата.

Добре е да взимате кратки умерено топли душове и да използвате сапуни и душ-гелове, обогатени с натурални съставки, а вместо пяна за вана - масла. Горещата вода и силните измивни формули лишават кожата от естествените й мазнини, което повишава изсушаването.

Старайте се да хидратирате тялото си преди и след баня. В първия случай парата ще ускори попиването на продукта в кожата, а във втория – продуктът ще запечата влагата в порите.

Помогнете на влагата да проникне по-ефективно в порите с ежедневно ексфолиране на мъртвите клетки, които правят кожата още по-суха и груба. Използвайте нежен ексфолиант или лосион със салицилова киселина.

За по-сухите, груби и напукани участъци по кожата използвайте продукт с глицерин и природни съставки като мента, канела, мед или невен. И трите са невероятно ефикасни при нарушена епидермална структура, омекотяват и успокояват възпаленията, и подобряват циркулацията на кръвта.

След намазване с продукт за ръце или стъпала сложете памучни ръкавички или чорапки. Това ще ускори проникването на съставките в дълбочина и ще запечата влагата. Само след час кожата ви ще бъде неустоимо гладка и мека.

Грижа за кожата през зимата

Не мислете, че слънцезащитата е само за летния сезон. Слънчевите лъчи в комбинация със снега могат сериозно да навредят на кожата ви през зимата. Затова нанасяйте продукт с широкоспектърна защита около 30 минути преди излизане – както в града, така и на ски почивка.

За предпочитане е да носите облекло на пластове, за да избегнете изпотяването и претоплянето, което дразни кожата. Зимните аксесоари (шал, шапка, ръкавици) пък ще предпазят повечето открити кожни участъци (врат, брадичка, бузи, чело, ръце). Само не забравяйте да ги сваляте веднага щом се намокрят.

Не пропускайте нанасянето на хидратиращ нощен крем за лице. Формулата му обикновено съдържа възстановяващи и подхранващи съставки като бадемово масло и витамини, които бавно проникват в кожата докато спите и я увлажняват в дълбочина за целия следващ ден.

Препоръчително е да смените текстурата на продуктите за лице с по-плътна. През зимата кожата става по-чувствителна и се нуждае от допълнителна защита. Подбирайте формули на маслена основа и с хидратиращи агенти (алое вера, масло от авокадо, масло от ший, витамин Е, алфахидрокси киселини, хиалуронова киселина).

Въпреки че козметичните продукти с хидратиращи, омекотяващи и подхранващи съставки играят основна роля в грижите за кожата през зимата, за да подсилите действието им е добре да консумирате много пресни плодове и зеленчуци, както и много течности. Така тялото ви ще има достатъчно водни запаси, за да се справи със сезонния стрес.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.