Грижи за лицето според типа кожа

За да бъде кожата ви здрава, блестяща и жизнена 24 часа в денонощието, тя трябва да получава точно определен тип грижи, в зависимост от типа й. Защото всеки тип кожа има индивидуални характеристики и се нуждае от разкрасителен ритуал и козметични продукти, които да регулират нивата на вода, себум и соли, които произвежда. Вижте как да полагате правилните грижи според своя тип кожа.

Грижа за лицето според типа кожаНормална кожа

Тъй като е много рядко срещано явление, истински Божи дар, нормалната кожа се нуждае от внимателни и регулярни грижи, за да се запази такава. Добре е да я освежавате веднъж дневно с розова вода, да избягвате силните сапуни и почистващи формули, да използвате козметични продукти с натурални съставки и лека текстура (задължително дневен крем), така че да не се запушват порите. Масажът е особено препоръчителен за запазване на еластичността.

Суха кожа

Тъй като водата лишава кожата от малкото й естествени мазнини е добре да миете лицето кратко и с хладка вода, не прекалено често. Сапунът и търкането също имат негативен ефект. Сутрин, след всяко миене и преди лягане овлажнявайте с обогатена хидратираща формула (подходящи са бадемово масло, масло от ший, оризови протеини). Можете да си правите регулярни парни бани. Не забравяйте да пиете много вода и да контролирате излагането на екстремни климатични условия.

Мазна кожа

В грижите за мазната кожа трябва да се съсредоточите върху регулация на себума, хидратация, почистване на порите и превенция от акне. Добре е да изплаквате лицето с хладка вода 2 – 3 пъти дневно, но със сапун – само веднъж. Избягвайте мазните козметични формули и се доверявайте на тези с балансиращо pH и натурални, некомедогенни съставки. Хубаво е веднъж седмично да си правите глинена маска, приемайте витамин А и ограничавайте мазните храни.

Комбинирана кожа

Тъй като комбинира 2 типа кожа, грижите трябва да са в съответствие с особеностите на всяка зона. Т.е Т-зоната като мазна кожа, а сухите – като суха кожа. И в двата случая контактът със сапун и вода трябва да е контролиран – веднъж дневно. Кожата около бузите и очите се нуждае от обилна хидратация, а носът, челото и брадичката – от често и внимателно почистване с леки формули, които не запушват порите. Веднъж седмично можете да правите маска за стягане на порите в мазните зони.

Чувствителна / Проблемна кожаГрижа за лицето според типа кожа

Тъй като в повечето случаи е суха и изключително уязвима на всякакви външни фактори, включително козметика, чувствителната кожа се нуждае от много прецизни и специализирани грижи. Преди да изберете продукт, първо го изпробвайте от вътрешната страна на ръката си и изчакайте 2 -3 минути за евентуални реакции.

Старайте се да приемате повече „добри мазнини“ и пробиотици в менюто, използвайте специализирани формули с натурални и толерантни към кожата съставки, защитавайте кожата от слънцето и свободните радикали и почиствайте с хладка вода и мек лосион. При възпаления и обриви се консултирайте непременно с дерматолог.

Накрая, ще ви припомним, че в грижите за кожата си трябва да следвате някои основни правила, без значение към кой тип принадлежи. Това включва редовна хидратация на организма и на епидермиса, прием на жизненоважни витамини и минерали чрез хранителен режим и добавки, употреба на продукти с надежден SPF, старателно почистване на грима и нечистотиите преди лягане и разбира се, старателен подбор на козметичните формули, така че да задоволяват всички нужди на кожата ви.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.