Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома. Подходящ вариант за обработка на подовете в дома са и комбинираните парочистачки с моп/ парогенератори. Те намират място и при третиране на мека мебел, матраци, килими, мокети, одеала и други подобни изделия.

Предмети от домакинството, като прибори и съдове за хранене, чаши, химикали, хавлиени кърпи и др., не трябва да се споделят между членовете на семейството или колектива. След използване на посудата, тя подлежи на обилно измиване с почистващ продукт и вода, като по възможност се препоръчва използването на съдомиялна машина и програма с висока температура на водата (минимум 60°С).

Текстилните тъкани, като кърпи, покривала и спално бельо трябва да се подменят на по-чести интервали от обикновено и да се изпират в перални машини с перилен препарат и програма с температура на водата минимум 60°С. В пералните машини може да се използват и дезинфектанти за дезинфекция на текстил, при които продукти температурата на водата е посочена на етикета, но обикновено тя е от порядъка на 40°С.

Добрият дезинфекциращ ефект на слънцето може да се използва за връхни дрехи и обувки, които след влизане в дома се оставят на директна слънчевата светлина за колкото време е възможно.

Автори: М.Николова и Св.Йорданова – специалисти от лаб. Дезинфекция и стерилизация, НЦЗПБ

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.