Хининово дърво

Заради изключителните му терапевтични свойства при редица болести и състояния от векове хининовото дърво се култивира за производство на медикаменти в цял свят. То обаче е много ценна съставка и в козметичната индустрия, тъй като ефективно се бори с пърхота и кожните проблеми. Предлагаме ви да се запознаете с особеностите му и да го включите в грижите за външния вид.

Хининово дърво

Хининовото дърво (Cinchona Officinalis) произхожда от тропическите гори на Амазония и за първи път е документирано през XVII в. след като спасява от тежка болест съпругата на високопоставен перуанец. Така става ясно, че стритият на прах екстракт от кората – хинин, може да се използва като мощно лекарство срещу малария, дезинтерия и треска.

Лечебните му свойства се дължат на голямото количество алкалоиди в кората на дървото, които се явяват естествен лек и срещу множество други неразположения, включително обикновена настинка, махмурлук, анемия, аритмия, няколко вида рак, варикозни вени.

Освен това екстрактът от хинин има болкоуспокояващи и антибактериални свойства, което действа ефективно при мускулни крампи, проблеми с жлъчката, черния дроб, далака и сърцето. Тъй като стимулира слюнката и храносмилането, веществото често се прилага и при стомашно-чревни неразположения, загуба на апетит и запек.

В козметичната индустрия екстрактът от хинин дава изключително благотоворни въздействия върху кожата и косата. Той е много ефикасна съставка срещу косопад, защото подобрява оросяването на скалпа като стимулира циркулацията на кръвта в кръвоносните съдове и по този начин укрепва космения фоликул. От друга страна антисептичните му и антибактериални свойства убиват гъбичките, причиняващи пърхот и подпомагат излющването на мъртвата кожа. Същото се случва и с бактериите причинители на възпаления, обриви и по-сериозни проблеми по кожата.

Какви са другите козметични ползи на екстракта от хинин?

 • Подхранва косъма и укрепва фоликула
 • Поддържа кръвообръщението в скалпа в норма
 • Отстраняа токсините и веществата, задушаващи клетките и възпрепятстващи правилната обмяна на хранителни вещества
 • Регулира мастната секреция
 • Премахва пърхота
 • Спира растежа на гъбичките-причинители на пърхот
 • Стяга и почиства порите
 • Тонизира кожата и избистря тена
 • Намалява чувствителността на кожата
 • Успокоява и облекчава кожните неразположения
 • Стимулира растежа на косъма
 • Лекува хемороиди, рани и изгаряния

Тъй като екстрактът от хинин може да има странични ефекти за организма, ако е в прекомерно големи количества, най-добре би било да използвате готова формула за коса или кожа, съдържаща тази съставка – шампоан, балсам или тоник, например. По този начин ше сте сигурни, че получавате точната лечебна доза в комбинация с допълнителни активни вещства, така че да си осигурите пълноценна и комплексна грижа за определен козметичен проблем.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.