Хранене и акне

Въпреки че връзката между храненето и акнето е обект на противоречиви научни мнения, със сигурност има храни, които могат да подобрят състоянието на кожата ви и такива, които да й повлияят зле, когато възпаленията се активизират. Предлагаме ви да се запознаете с няколко основни правила в храненето, с чиято помощ ще се справите по-лесно с акнето.

Хранене и акнеЗдравословното хранене е основно правило за красива кожа, защото по този начин й набавяте нужните жизненоважни компоненти. Но при хората, склонни към акне, подборът на храните трябва да бъде по-прецизен, тъй като някои вещества в състава им могат да предизвикат покачване на нивата на кръвна захар, което от своя страна стимулира мастната секреция и предизвиква по-ясно изразяване на възпалителния процес.

Тъй като акнето се проявява различно при всеки човек, трудно могат да се определят конкретни храни, които го предизвикват. При някои причина за това може да е шоколадът, при други сиренето, а при трети, нито едно от двете. Затова наблюдавайте състоянието на кожата си и регулирайте хранителното си меню в зависимост от нея.

Най-лесният начин да проследите ефекта на определени храни върху кожата ви е да ги елиминирате от менюто си последователно. Първата седмица ограничете млечните продукти, втората – мазните храни, третата – сладкото. Така ще установите дали липсата им оказва положителен резултат върху акнето. За маскимален ефект се откажете максимално от всички тях едновременно.

Все пак специалистите препоръчват в моменти на активизиране на акнето да избягвате храни като шоколад, тлъстини, пикантни и млечни продукти, ядки, морски дарове, сладолед и газирани напитки. Всички те са с висок гликемичен индекс, предизвикващ организма да произвежда повече инсулин, за да го неутрализира, а по този начин стимулира производството на себум. Което води до запушени пори и пъпки.

Рафинираните въглехидрати, съдържащи се в бял хляб, тестени и пържени изделия, зърнени култури и закуски също имат негатиивен ефект върху кожата.

Старайте се да избягвате солта, тъй като според някои проучвания тя предизвиква активизиране на акнето. Откажете се от бързите закуски и преработените храни и заменете готварската сол с морска, която е с по-малко съдържание на йод.

За да бъде бляскава, гладка и здрава, кожата ви се нуждае от огромно количество антиоксиданти, които поддържат хормоните в норма и се борят с възпаленията. Най-добрият начин да си ги набавите е чрез пресните плодове и зеленчуци, които са богати на витамини А, Е и С, флаваноиди и фибри. Много от тях съдържат и витамини В, К и D, които са полезни за цялостното здраве.

Хранене о акне

Добре е поне веднъж дневно да консумирате храни, богати на омега – 3 мастни киселини, най-добре сьомга или рибено масло под формата на хранителна добавка. По този начин ще подпомогнете регенеративния клетъчен процес и ще регулирате производството на мазнини от жлезите.

Микроелементите цинк и селен, които ще откриете в бразилски орех, ленено семе, месо, риба, чесън, спанак, гъби, пълнозърнести храни, яйца ще защитят клетките от уврждане вследствие на възпалителния процес и ще запазят еластичността на кожата. 

Не забравяйте да пиете и много вода – най-малко 10 чаши дневно. Въпреки че не е храна, водата е от съществено значение в борбата с акнето, защото поддържа хидробаланса в организма в норма, а от там и доброто съсътояние на кожата. Освен това прочиства токсините и вредните вещества от тялото. Можете да я редувате със зелен чай, който също има противовъзпалително свойства.

Въпреки че следването на определен хранителен режим може да намали акнето, употребата на специализирани козметични продукти е не по-малко важен фактор за справяне с проблема. Формулите за кожа с акне съдържат специфични антибактериални и противовъзпалителни съставки, както и допълнително количество витамини и минерали, така че заедно с храната, която консумирате, се превърщат в страхотен тандем срещу неприятното състояние. За да бъдете по-сигурни в подбора на меню и козметична грижа можете да се консултирате със специалист – дерматолог.

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.