Храните, които водят до целулит

Ах, този целулит! Може би се питате къде грешите? Водите активен начин на живот, пиете вода, не ядете много и поддържате теглото си в норма... До тук, добре! Но храните ли се правилно? Не бързайте да отговаряте, а се замислете. 

Храни, които водят до целулит

Когато говорим за целулит не е толкова важно колко ядем, а какво!  Списъкът с храни, които причиняват целулит е дълъг. Те обикновено са богати на мазнини или такива, които подпомагат образуването им. И тъй като не можем да изброим всички, ще ви дадем топ 5 на групите, които застрашават тялото ви от образуване на портокалова кожа.

Въглехидрати

Те са най-добрият приятел на целулита, защото се съдържат в почти всички храни – сладки изкушения, бял хляб и тестени изделия, паста, ориз... Въглехидратите стимулират производството на хормона инсулин, който да усвои глюкозата от тях и да я предаде на мускулните клетки под формата на енергия. При хора с по-заседнал начин на живот обаче, въглехидратите се натрупват в мастните клетки като киселини (триглицериди). Това уголемява размера на клетките в дълбочина, което рефлектира върху околната съединителна тъкан и се образува ефекта на портокаловата кожа.

Наситени мазнини

Те се съдържат в червеното месо, пълномаслените млечни продукти, бързите храни (последните са богати и на въглехидрати, токсини и канцерогенни вещества). Честата им консумация предизвиква хаос в организма. По някаква странна причина, той разпознава наситените мазнини от животински произход като токсин и отказва да ги преработва (за разлика от растителните, които усвоява). Вместо това ги складира в кожата и деформира съединителната тъкан, а от там поддържа целулита.

Захарни изделия

Колкото повече подсладени закуски, напитки, понички, бонбони, мъфини, сладки и пасти консумирате, толкова повече ще се влошава целулитът ви. Причината е, че храните с високо съдържание на захар са пълни с наситени мазнини, токсини, подобрители и... калории – мощен коктейл, който уврежда клетките и нарушава пълноценното им функциониране, което пък улеснява оформянето на мастни депа.

Солени и пикантни храни

Може да обичате да похапвате чипс, кисели краставички, преработени меса и свинско печено или да подправяте ястията си с къри и соев сос, но всичко това са вредни за фигурата ви храни. Според проучванията солта ускорява развитието на целулита, тъй като задържа вода в тъканите и блокира разнасянето на мазнините. Кърито от друга страна кърито не само е богато на наситени мазнини, но и провокира натрупването на мастна тъкан в тялото.

Алкохол и кафе

Разбира се никой не говори за допустимите 1 – 2 чаши дневно. Но всичко над тази бройка подпомага образуването на целулит. От една страна алкохолът съдържа токсини и калории, които се натрупват в тялото под формата на мазнини и допринасят за образуването на мастни депа. Освен това възпрепятства правилното абсорбиране на витамин С, калций и цинк, като по този начин уврежда клетките и мускулите. От друга страна, както и кафето, има дехидратиращ ефект. Това води до задържане на повече течности в тялото, които пък пречат за разнасянето на мазнините.

Eдинствено и само елиминирането на тези храни от ежедневното меню няма да ви спаси от целулит. Напомняме, че правилната комбинация за борба с портокаловата кожа са редовните упражнения, правилното хранене и разбира се, употребата на подходящи антицелулитни продукти, чийто активни съставки ще подпомагат разбиването на мастните депа отвън навътре по-най-ефективния начин.

 

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.