Храните, които водят до целулит

Ах, този целулит! Може би се питате къде грешите? Водите активен начин на живот, пиете вода, не ядете много и поддържате теглото си в норма... До тук, добре! Но храните ли се правилно? Не бързайте да отговаряте, а се замислете. 

Храни, които водят до целулит

Когато говорим за целулит не е толкова важно колко ядем, а какво!  Списъкът с храни, които причиняват целулит е дълъг. Те обикновено са богати на мазнини или такива, които подпомагат образуването им. И тъй като не можем да изброим всички, ще ви дадем топ 5 на групите, които застрашават тялото ви от образуване на портокалова кожа.

Въглехидрати

Те са най-добрият приятел на целулита, защото се съдържат в почти всички храни – сладки изкушения, бял хляб и тестени изделия, паста, ориз... Въглехидратите стимулират производството на хормона инсулин, който да усвои глюкозата от тях и да я предаде на мускулните клетки под формата на енергия. При хора с по-заседнал начин на живот обаче, въглехидратите се натрупват в мастните клетки като киселини (триглицериди). Това уголемява размера на клетките в дълбочина, което рефлектира върху околната съединителна тъкан и се образува ефекта на портокаловата кожа.

Наситени мазнини

Те се съдържат в червеното месо, пълномаслените млечни продукти, бързите храни (последните са богати и на въглехидрати, токсини и канцерогенни вещества). Честата им консумация предизвиква хаос в организма. По някаква странна причина, той разпознава наситените мазнини от животински произход като токсин и отказва да ги преработва (за разлика от растителните, които усвоява). Вместо това ги складира в кожата и деформира съединителната тъкан, а от там поддържа целулита.

Захарни изделия

Колкото повече подсладени закуски, напитки, понички, бонбони, мъфини, сладки и пасти консумирате, толкова повече ще се влошава целулитът ви. Причината е, че храните с високо съдържание на захар са пълни с наситени мазнини, токсини, подобрители и... калории – мощен коктейл, който уврежда клетките и нарушава пълноценното им функциониране, което пък улеснява оформянето на мастни депа.

Солени и пикантни храни

Може да обичате да похапвате чипс, кисели краставички, преработени меса и свинско печено или да подправяте ястията си с къри и соев сос, но всичко това са вредни за фигурата ви храни. Според проучванията солта ускорява развитието на целулита, тъй като задържа вода в тъканите и блокира разнасянето на мазнините. Кърито от друга страна кърито не само е богато на наситени мазнини, но и провокира натрупването на мастна тъкан в тялото.

Алкохол и кафе

Разбира се никой не говори за допустимите 1 – 2 чаши дневно. Но всичко над тази бройка подпомага образуването на целулит. От една страна алкохолът съдържа токсини и калории, които се натрупват в тялото под формата на мазнини и допринасят за образуването на мастни депа. Освен това възпрепятства правилното абсорбиране на витамин С, калций и цинк, като по този начин уврежда клетките и мускулите. От друга страна, както и кафето, има дехидратиращ ефект. Това води до задържане на повече течности в тялото, които пък пречат за разнасянето на мазнините.

Eдинствено и само елиминирането на тези храни от ежедневното меню няма да ви спаси от целулит. Напомняме, че правилната комбинация за борба с портокаловата кожа са редовните упражнения, правилното хранене и разбира се, употребата на подходящи антицелулитни продукти, чийто активни съставки ще подпомагат разбиването на мастните депа отвън навътре по-най-ефективния начин.

 

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.