Хумата - детокс за скалпа

Родена от утробата на земята, хумата носи не само огромния майчин заряд, но и мощта на отдавна изригнали вулкани, слънцето, въздуха и водата. Още преди хилядолетия човекът е опитомил 5-те стихии, приготвяйки лекове с хума за всевъзможни болежки и естетични несъвършенства. Частици от природното чудо се съдържат дори и в съвременните козметични препарати. А това признание от страна на науката е поредното доказателство за неговите безценни качества. Качества, колкото полезни, толкова и многобройни.

Хума

Хумата (глината) е незаменима в грижите за косата, която преди всичко има нужда от здрав скалп, за да бъде жизнена и красива. Здравето на скалпа, от своя страна, зависи до голяма степен от способността му да се храни и диша пълноценно- функции, които чистотата значително улеснява. Подобно на силен магнит, глината извлича натрупалите се върху кожата на главата мъртви клетки и излишен себум, превръщайки я в негостоприемна среда за развитието на гъбичката Маласезия- смятана за основен причинител на пърхута. Благодарение на отрицателно заредените си частици, хумата се свързва и със самите патогенни микроорганизми (които притежават положителен заряд) и ги отстранява, предотвратявайки изцяло развитието на неприятния дерматологичен проблем.

Със способността си да абсорбира замърсяванията и ненужният себум, вълшебната глина регулира омазняването на косата, оставяйки я чиста за дълъг период от време. Измиването с хума, било то в естествената ѝ форма или с шампоани, съдържащи съставката, е много повече от хигиенно средство. То е цялостна терапия за коса.

Богата на минерали като магнезий, калций, мед, цинк и много други, глината доставя ценни хранителни вещества до корена на косъма и подпомага неговият растеж. Често недостигът на един или повече от тези елементи стои в основата на проблемите „цъфтящи краища” и „косопад”. Чрез своето минерално съдържание, хумата подобрява кръвообращението в областта на скалпа, а от там и клетъчното дишане, хранене и възобновяване. Редовната употреба на природния дар укрепва косата, правейки я видимо по-плътна и витална.

Освен че подпомага основните функции на косъма, чудодейната глина се грижи за продължителността на неговия живот като елиминира и свободните радикали. По този начин тя поставя под въпрос появата на първите бели кичури или най-малкото я отлага далече в бъдещето.

Обикновено жадуваме косите ни да запазят цвета си възможно най-дълго след боядисването, но не са рядкост и случаите, когато „разкрасителната” процедура се превръща в истинско разочарование. В такива моменти, когато ни се струва, че нищо не е в състояние да ни помогне, отново можем да намерим спасение в хумата, чиито способности безспорно са безгранични. Бактерии, нечистотии или нежелани цветни пигменти- глината отстранява всичко, което не е в наша полза, извършвайки пълен детокс на косата и скалпа.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.