Хумата - детокс за скалпа

Родена от утробата на земята, хумата носи не само огромния майчин заряд, но и мощта на отдавна изригнали вулкани, слънцето, въздуха и водата. Още преди хилядолетия човекът е опитомил 5-те стихии, приготвяйки лекове с хума за всевъзможни болежки и естетични несъвършенства. Частици от природното чудо се съдържат дори и в съвременните козметични препарати. А това признание от страна на науката е поредното доказателство за неговите безценни качества. Качества, колкото полезни, толкова и многобройни.

Хума

Хумата (глината) е незаменима в грижите за косата, която преди всичко има нужда от здрав скалп, за да бъде жизнена и красива. Здравето на скалпа, от своя страна, зависи до голяма степен от способността му да се храни и диша пълноценно- функции, които чистотата значително улеснява. Подобно на силен магнит, глината извлича натрупалите се върху кожата на главата мъртви клетки и излишен себум, превръщайки я в негостоприемна среда за развитието на гъбичката Маласезия- смятана за основен причинител на пърхута. Благодарение на отрицателно заредените си частици, хумата се свързва и със самите патогенни микроорганизми (които притежават положителен заряд) и ги отстранява, предотвратявайки изцяло развитието на неприятния дерматологичен проблем.

Със способността си да абсорбира замърсяванията и ненужният себум, вълшебната глина регулира омазняването на косата, оставяйки я чиста за дълъг период от време. Измиването с хума, било то в естествената ѝ форма или с шампоани, съдържащи съставката, е много повече от хигиенно средство. То е цялостна терапия за коса.

Богата на минерали като магнезий, калций, мед, цинк и много други, глината доставя ценни хранителни вещества до корена на косъма и подпомага неговият растеж. Често недостигът на един или повече от тези елементи стои в основата на проблемите „цъфтящи краища” и „косопад”. Чрез своето минерално съдържание, хумата подобрява кръвообращението в областта на скалпа, а от там и клетъчното дишане, хранене и възобновяване. Редовната употреба на природния дар укрепва косата, правейки я видимо по-плътна и витална.

Освен че подпомага основните функции на косъма, чудодейната глина се грижи за продължителността на неговия живот като елиминира и свободните радикали. По този начин тя поставя под въпрос появата на първите бели кичури или най-малкото я отлага далече в бъдещето.

Обикновено жадуваме косите ни да запазят цвета си възможно най-дълго след боядисването, но не са рядкост и случаите, когато „разкрасителната” процедура се превръща в истинско разочарование. В такива моменти, когато ни се струва, че нищо не е в състояние да ни помогне, отново можем да намерим спасение в хумата, чиито способности безспорно са безгранични. Бактерии, нечистотии или нежелани цветни пигменти- глината отстранява всичко, което не е в наша полза, извършвайки пълен детокс на косата и скалпа.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.