Ягода - изкушение и наслада

Сочна, ароматна и топяща се в устата, не случайно ягодата е смятана за царицата на горските плодове с множество ползи за здравето. Освен това, с богатия си хранителен състав, ягодата е незаменим помощник в грижите за кожата и любим вкус на малчуганите. Тя е най-честата съставка в детските пасти за зъби и в още куп козметични продукти за релаксация и освежаване. 

ЯгодаНаучно доказано е, че една купичка ягоди съдържа повече от 100 % от препоръчителната дневна доза витамин С, 20 % от препоръчителната дневна доза манган и около 15 % от препоръчителната дневна доза фибри. Наред с това ще си набавите солидно количество омега-3 мастни киселини, салицилова киселина, алфа хидрокси киселини, мед, магнезий, калий, антиоксиданти, ексфолиращи ензими, фитонутриенти и флаваноиди.

Така, редовната консумация на ягоди поддържа имунната система непробиваема, предпазва сърцето, костите и очите, действа противовъзпалително и защитава от рак, съдейства при зарастването на раните и ускорява растежа и регенерацията на тъканите, регулира кръвното налягане и понижава лошия холестерол, подпомага отслабването, избелва зъбите.

Като козметична съставка ягодата също има многостранно приложение, но с особена популярност се славят почистващите й свойства. Ето защо най-често можете да я откриете в тоници и лосиони, освежаваща пяна за вана, обновяващи кожата маски и душ-гелове. Нейните енизимни и киселинни съставки нежно премахват нечистотиите, а витамините и минералите успокояват раздразненията и алергиите, оставяйки кожата мека, благоуханна и защитена.

Какви са другите полезни свойства на ягодата като козметична съставка?

Ягода

 • Поддържа кожата млада, чиста и свежа
 • Участва в производството на колагеновите нишки
 • Подпомага регенерацията на клетките
 • Тонизира и ексфолира кожата
 • Озаравя и изсветлява тена, включително пигментацията
 • Предпазва от UV-радиацията
 • Намалява подпухването под очите
 • Лекува акне и пърхот
 • Хидратира косъма
 • Прави косата гладка и блестяща
 • Предпазва от алопеция и изтъняване на косъма
 • Защитава от вредата на свободните радикали върху кожата и косата

Най-хубавото е, че сезонът на ягодите те първа предстои. Но вместо да ги съсипвате за козметични цели, ние ви предлагаме да им се наслаждавате кулинарно в някоя от многобройните им вариации – сурови, на сладко, шейк, сладкиш, сок или с шоколад за разпалване на страстите (не забравяйте, че ягодите са един от най-популярните афродизиаци). В разкрасяването се доверете на козметичните продукти с екстракт от този плод - те дори имат по-голям ефект, защото съдържат няколко мощни съставки, които взаимно подсилват ефекта си.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.