Избелването на зъбите - видове, методи и избелващи пасти за зъби

Естетичната стоматология, която се занимава със запазването красотата на зъбите става все по-популярна у нас. Безспорно красивата усмивка и подредените бели зъби са тема, която вълнува дори най-непридирчивите. Всеки от нас приема храни и напитки, които оцветяват зъбния емайл, което води до потъмняване цвета на зъба, но не всяко избелване работи на екзогенна основа.

Избелването на зъбите се дели на два вида – външно и вътрешно. Към външното избелване спадат различните избелващи пасти за зъби, а към вътрешното се причисляват избелващите методи, прилагани от стоматолог или комбинирано – с участие на пациента. Разликата е в това, че избелващите пасти за зъби премахват трайните оцветявания по повърхността на емайла, които са причинени от кафе, чай, никотин и катран (цигари), цветни сокове, шоколад, някои плодове и зеленчуци. Освен това някои избелащи пасти, като Astera Total 12 Whitening, съдържат съставки против повторно полепяне на плака и образуване на зъбен камък, което играе важна роля при последващото оцветяване на зъба и неговото здраве.

Вътрешното избелване се извършва при стоматолог или с негово участие и довършване на процедурата в домашни условия. При тази методика избелващите съставки проникват във вътрешността на зъба и там избелват натрупаните с течение на времто продукти. Недостатъкът на този метод е, че при някой хора той води до повишаване на чувствителността на зъбите като дълготрайно последствие и пулсиращи болки по време на избелването.
Доста дискутиран въпрос, свързан с темата, е дали избелването е безвредно за здравето на зъбите.

Зъбите се избелват естетично още от 18 век насам, като от 1960г се използват оксидатиращи агенти, които извършват вътрешното избелване. За вреда върху зъба може да се говори, когато има нараняване/надраскване на емайла. При някои избелващи пасти за зъби активните съставки са селектирани с твърдост по-ниска от тази на емайла, като пастите Astera Xtreme Power White и Astera Total 12 Whitening, и микро размери, така че да почистват налепите ефективно, без да надраскват емайла. Във всеки случай цялостната кондиция на зъбите, както и техния цвят са следствие от много фактори като вътрешно здраве на организма, хранителни навици и анатомични особености на самите зъби.

Съветът към всички, които искат сияеща бяла усмивка е внимателно да подбират избелващата паста за зъби, която ползват, като се информират за действието на активните и агенти и да избягват употребата на оцветяващи напитки, цитрусови плодове и кисели храни.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.