Избелването на зъбите - видове, методи и избелващи пасти за зъби

Естетичната стоматология, която се занимава със запазването красотата на зъбите става все по-популярна у нас. Безспорно красивата усмивка и подредените бели зъби са тема, която вълнува дори най-непридирчивите. Всеки от нас приема храни и напитки, които оцветяват зъбния емайл, което води до потъмняване цвета на зъба, но не всяко избелване работи на екзогенна основа.

Избелването на зъбите се дели на два вида – външно и вътрешно. Към външното избелване спадат различните избелващи пасти за зъби, а към вътрешното се причисляват избелващите методи, прилагани от стоматолог или комбинирано – с участие на пациента. Разликата е в това, че избелващите пасти за зъби премахват трайните оцветявания по повърхността на емайла, които са причинени от кафе, чай, никотин и катран (цигари), цветни сокове, шоколад, някои плодове и зеленчуци. Освен това някои избелащи пасти, като Astera Total 12 Whitening, съдържат съставки против повторно полепяне на плака и образуване на зъбен камък, което играе важна роля при последващото оцветяване на зъба и неговото здраве.

Вътрешното избелване се извършва при стоматолог или с негово участие и довършване на процедурата в домашни условия. При тази методика избелващите съставки проникват във вътрешността на зъба и там избелват натрупаните с течение на времто продукти. Недостатъкът на този метод е, че при някой хора той води до повишаване на чувствителността на зъбите като дълготрайно последствие и пулсиращи болки по време на избелването.
Доста дискутиран въпрос, свързан с темата, е дали избелването е безвредно за здравето на зъбите.

Зъбите се избелват естетично още от 18 век насам, като от 1960г се използват оксидатиращи агенти, които извършват вътрешното избелване. За вреда върху зъба може да се говори, когато има нараняване/надраскване на емайла. При някои избелващи пасти за зъби активните съставки са селектирани с твърдост по-ниска от тази на емайла, като пастите Astera Xtreme Power White и Astera Total 12 Whitening, и микро размери, така че да почистват налепите ефективно, без да надраскват емайла. Във всеки случай цялостната кондиция на зъбите, както и техния цвят са следствие от много фактори като вътрешно здраве на организма, хранителни навици и анатомични особености на самите зъби.

Съветът към всички, които искат сияеща бяла усмивка е внимателно да подбират избелващата паста за зъби, която ползват, като се информират за действието на активните и агенти и да избягват употребата на оцветяващи напитки, цитрусови плодове и кисели храни.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.