Жасмин – благоуханна свежест за кожата

Знаете ли, че ароматът на жасмин стимулира производство на хормона на щастието, мигновено успокоява тревогата и зарежда организма с енергия? Но освен благоуханна свежест за кожата, това екзотично цвете осигурява антисептично, спазмолитично, антибактериално, аналгетично и антидепресантно действие, което му отрежда почетно място в алтренативната медицина и козметичната индустрия.

ЖасминЖасмин (Jasminum Officinale) е пълзящ храст с над 200 разновидности, произхождащ от топлите и умерени региони на Европа, Азия и Африка. Може би не случайно името произхожда от персийската дума „yasmin“, означаваща „Дар от Бога“. Чаят, приготвян от листата и цветовете му, е най-популярният начин за приложение, особено в борбата с наднорменото тегло, тъй като ускорява метаболизма.

Етеричното масло от жасмин пък, извличано от великолепните бели или жълти цветове, разцъфващи само нощно време, се е наложило като фаворит още преди хиляди години. Но тъй като производството му е изключително трудоемко (за 1 кг масло са необходими 8 млн откъснати на ръка цветчета), е едно от най-скъпите масла в индустрията.

Богато на палитра от полезни химически съединения, то има изключително благотворен ефект върху здравето и красотата, а заради омайния си чувствен и успокояващ аромат се включва в най-луксозните парфюми. Маслото от жасмин отпуска тялото и съзнанието, облекчава болките, подобрява настроението, действа ефективно при проблеми с дишането, запек, тежка или нерегулярна менструация, съня и кръвното налягане. Да не пропускаме факта, че стимулира кърмата и облекчава родилния процес.

Какво място намира жасминът в грижите за кожата и косата?

Отразява се великолепно на тонуса и здравето им, подобрява и защитава устойчивостта на външни агресори (особено в преходния сезонен период), подобрява еластичността и подобрява нивата на влага. Не на последно място е особено ценна съставка в заличаването на белези (акнеични, стрии, от наранявания) и зарастването на открити рани.

Освен това:

 • Прави кожата изключително мека Жасмин
 • Хидратира и подхранва в дълбочина
 • Забавя признаците на преждевременно стареене
 • Дезинфекцира възпаленията и убива гъбички, бактерии, микроби
 • Облекчава и подобрява суха и напукана кожа, дори мазоли
 • Помага при екзема, дерматит и други кожни неразположения
 • Перфектно решение за сух и сърбящ скалп
 • Заключва влагата в скалпа и в косъма
 • Заздравява корените - позволява на косата да расте дълга, здрава и жизнена
 • Стимулира растежа на косъма
 • Приглажда и стилизира

И след като вече стана дума, че натуралното масло от жасмин е много скъпо, много по-лесно и достъпно ще го интегрирате в козметичната си и ароматерапевтична грижа, използвайки козметични формули с жасмин. Може да е лосион или крем за тяло, шампоан или интимен гел. Особено препоръчителни са душ-гел, масажно масло и пяна за вана, чиято благоуханна свежест ще ви подейства като незабавен опиат.

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.