Кафе – ударна доза красота за кожата

Свикнали сме да възприемаме кафето като ободряваща напитка с възбуждащ сетивата аромат. Но знаете ли, че освен източник на тонус и енергия, то може да осигури ударна доза красота за кожата ви? Това се дължи на основното активно вещество в състава на кафето – кофеин, което в умерени количества е полезно дори и за здравето.

КафеКафето (Coffea) е вечнозелен цъфтящ храст в няколко разновидности, чиито семена – кафеени зърна, се използват за производството на може би най-популярната топла напитка в света. Подобно на какаото и ванилията, то прозихожда от региони с тропически климат – Южна Африка, Югоизточна Азия, Латинска Америка и се отглежда в над 70 държави.

Смята се, че енергизиращите свойства на растението са открити от жителите на Етиопия през IX в., а първи напитка от семената му са приготвяли монаси от град Мока в Йемен през XV в. Днес приложението на кафето минава отвъд границите на вкусовите рецептори и намира приложение в козметичната индустрия, спа салоните, алтернативната медицина и ежедневната разкрасителни процедури.

Наред с антиоксидантите, антибактериалните вещества и кофеина в състава си, кафето съдържа фибри, магнезий, калций, витамини В и над 1000 ароматични химически вещества. Така научните изследвания са доказали, че 2 чаши кафе дневно се отразяват благоприятно върху функциите на черния дроб, нервната, кръвоносната и храносмилателната системи, предпазват от рак на гърдата и на кожата, от диабет, цироза, кариеси, Паркинсон и Алцхаймер, подпомагат отслабването и подобряват настроението.

Каква е връзката между кафето и кожата? Извличаният от семената, листата и зърната на растението алкалоид кофеин – основният „виновник“ за най-популярните му приложения. Един от най-мощните и добре проучени антиоксиданти, той защитава кожата от свободните радикали и по този начин я предпазва от признаците на преждевременно стареене. Извлича ненужните количества вода, премахвайки торбичките под очите и подпухването на лицето, така че то изглежда по-отпочинало и свежо. И ефективно се бори с косопада като подхранва фоликулите в дълбочина.

Кафе

Не на последно място, кофеинът стимулира разграждането на мастните клетки, което го е наложило като една от най-ефективните природни съставки в козметичните продукти за борба с целулита. Същевременно подобрява плътността и тонуса на кожата в засегнатите зони, намалява обиколката на бедрата и придава на тялото изваяни и атлетични очертания.

Какви са другите предимства на кафето за кожата и косата?

  • Ексфолира мъртвите клетки и изглажда повърхността
  • Премахва тъмните кръгове под очите
  • Елиминира токсините в подкожните слоеве
  • Хидратира
  • Стяга
  • Озарява тена
  • Успокоява възпаленията
  • Заличава белезите от акне и други пигментни несъвършенства
  • Отпуска стегнатите мускули
  • Стимулира растежа на косъма

Въпреки че споровете за ползите и вредите от консумацията на кафе стават все по-ожесточени в световен мащаб, ако не сте любители на ароматната напитка, то опитайте да го включите в ежедневието си като подправка в храната, като процедура за разкрасяване или като козметичен продукт, съдържащ кофеин. С последното никога няма да сбъркате, при това без ограничения в употребата му.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.