Кафе – ударна доза красота за кожата

Свикнали сме да възприемаме кафето като ободряваща напитка с възбуждащ сетивата аромат. Но знаете ли, че освен източник на тонус и енергия, то може да осигури ударна доза красота за кожата ви? Това се дължи на основното активно вещество в състава на кафето – кофеин, което в умерени количества е полезно дори и за здравето.

КафеКафето (Coffea) е вечнозелен цъфтящ храст в няколко разновидности, чиито семена – кафеени зърна, се използват за производството на може би най-популярната топла напитка в света. Подобно на какаото и ванилията, то прозихожда от региони с тропически климат – Южна Африка, Югоизточна Азия, Латинска Америка и се отглежда в над 70 държави.

Смята се, че енергизиращите свойства на растението са открити от жителите на Етиопия през IX в., а първи напитка от семената му са приготвяли монаси от град Мока в Йемен през XV в. Днес приложението на кафето минава отвъд границите на вкусовите рецептори и намира приложение в козметичната индустрия, спа салоните, алтернативната медицина и ежедневната разкрасителни процедури.

Наред с антиоксидантите, антибактериалните вещества и кофеина в състава си, кафето съдържа фибри, магнезий, калций, витамини В и над 1000 ароматични химически вещества. Така научните изследвания са доказали, че 2 чаши кафе дневно се отразяват благоприятно върху функциите на черния дроб, нервната, кръвоносната и храносмилателната системи, предпазват от рак на гърдата и на кожата, от диабет, цироза, кариеси, Паркинсон и Алцхаймер, подпомагат отслабването и подобряват настроението.

Каква е връзката между кафето и кожата? Извличаният от семената, листата и зърната на растението алкалоид кофеин – основният „виновник“ за най-популярните му приложения. Един от най-мощните и добре проучени антиоксиданти, той защитава кожата от свободните радикали и по този начин я предпазва от признаците на преждевременно стареене. Извлича ненужните количества вода, премахвайки торбичките под очите и подпухването на лицето, така че то изглежда по-отпочинало и свежо. И ефективно се бори с косопада като подхранва фоликулите в дълбочина.

Кафе

Не на последно място, кофеинът стимулира разграждането на мастните клетки, което го е наложило като една от най-ефективните природни съставки в козметичните продукти за борба с целулита. Същевременно подобрява плътността и тонуса на кожата в засегнатите зони, намалява обиколката на бедрата и придава на тялото изваяни и атлетични очертания.

Какви са другите предимства на кафето за кожата и косата?

  • Ексфолира мъртвите клетки и изглажда повърхността
  • Премахва тъмните кръгове под очите
  • Елиминира токсините в подкожните слоеве
  • Хидратира
  • Стяга
  • Озарява тена
  • Успокоява възпаленията
  • Заличава белезите от акне и други пигментни несъвършенства
  • Отпуска стегнатите мускули
  • Стимулира растежа на косъма

Въпреки че споровете за ползите и вредите от консумацията на кафе стават все по-ожесточени в световен мащаб, ако не сте любители на ароматната напитка, то опитайте да го включите в ежедневието си като подправка в храната, като процедура за разкрасяване или като козметичен продукт, съдържащ кофеин. С последното никога няма да сбъркате, при това без ограничения в употребата му.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.