Как да изберем четка за зъби?

Ключът към  добрата и качествена профилактика на зъбите и венците са 5 минути всеки ден в банята с традиционните четка и паста за зъби. За почистването и на най-трудно достъпните места решението е само едно - четката за зъби! Добре е да се познават съставните части на четките за зъби, за да се направи правилен избор съобразно конкретните нужди.

Главата на четката

 • Препоръчително е главата на четката за зъби да е по-малка, за да достига и до най-вътрешната част на устната кухина, без да създава дискомфорт по време на миенето.
 • Добре е самата глава да е заоблена, за да не наранява и дразни по време на самото изчеткване на зъбите.
 • Приставка за почистване на езика – отстранява ефективно бактериите причиняващи лош дъх в устната кухина. Освен езика, тази приствавка почиства и много добре вътрешната страна на бузите.
 • Подвижност на главата - осигурява ефективно почистване в дълбочина и регулира натиска върху венеца

Как да изберем четка за зъбиСнопчета/ Влакна

 • Влакната трябва да са от изкуствен косъм, естествените такива могат да задържат и развиват бактерии много повече. 
 • Влакната трябва да бъдат специално филирани при производството, за да се избегне риска от навлизане на бактерии и микроби в дълбочина на косъма. 
 • Подстрижката на влакната – разлчина височина на влакната, това позволява достигането и на трудно достъпни участъци. Докато по-дългите влакна влизат в междузъбното пространство, по-късите влакна почистват повъхностна на зъбите. Четките с равна подстрижка в това отношение са по-неефективни, въпреки масовото им разпространение на пазара.
 • Наклон на влакната наклонените снопчета осигуряват ефективно почистване на междузъбните пространства, Х образните влакна - едни от най-масовите, осигуряват оптимално почистване на плаката, докато едните почистват в едната посока, другите влакна с контра движение отстраняват замърсяванията, завихрящи влакна - помагат за почистването на плаката като успяват да достигнат дори до скритите петна.
 • Твърдост на влакната – преди масово се използваха четки за зъби с медиум влакна, сега тенденцията е насочена към такива със софт. Софт влакната се препоръчват за хора с чувствителни зъби и такива с пародонтални проблеми и разбира се са препоръчителни за детските четки за зъби. Те се използват масово при болезнени и кървящи и венци.

        Хард влакната стават все по-непредпочитани, защото се счита че са по-агресивни към зъбите и венците, което не е съвсем вярно. Освен от твърдоста на влакната,              доброто почистване има и от техниката на миенето на зъбите

 • Гумирани части в четката за зъби – често има гумени участъци при влакната, които са подходящи за стимулиране кръвообращението на венеца, масажират добре участъците около зъба, а тези които са позиционирани в самата вътрешност на четката са за по-добро почистване и полиране на емайла.
 • Видове влакна – цветни, със сребърни нишки в тях, заострени – едностранно, двустранно, индикиращи за смяна след определен период от време, двукомпонентни влакна – с различна цветност и структура на влакното, тригълни, квадратни, спираловидни влакна – нецилиндрични, за по-активно почистване, избелващи влакна, вълнообразни влакна – спомага за по-бързото изсъхване на влакното и по-трудно задържането на бактерии по повърхността, една от последните новости е влакна със съдържание на флуор в тях – за антикариесна защита.

Дръжка

 • Дръжката трябва да има гумирани участъци за по-добър комфорт и контрол при миенето
 • Детските четки за зъби – освен цветна и интересна, дръжката трябва да е достатъчно комфортна за детската ръчичка, да е по-широка в долната част, за по-дъбор захват
 • И една от най-добрите иновации, която е и запазена марка на четките за зъби Astera и до днес – гумената поставка за баня. Много семейства в България откриха това удобство и целенасочено продължават да търсят именно този комфорт.

ПОЛЕЗНО - Сменяйте четката за зъби:

 • На всеки 3 месеца,като за меките четки срокът е 2 месеца!
 • След прекарани настинка, грип или ангина!
 • Когато косъмчетата изгубят гъвкавостта си и започнат да се пречупват!

Преди години на българския пазар можеха да се открият само три разновидности на четки за зъби – с меки, твърди и средно меки влакна. Сега разнообразието е наистина впечатляващо. Иновациите в България обаче бяха наложени от Astera.


Astera Time Index - първата четка за зъби на българския пазар с влакна, индикиращи кога е време за подмяна.

Astera Bio Active - четка за зъби със сребърни влакна, която защитава проникването на бактерии в дълбочината на косъма, създадена преди 8 години.

Гумената поставка за баня -  една от най-добрите иновации, която е и запазена марка на четките за зъби Astera и до днес.

 Astera Parodont Control – четка с различна дължина на косъма и много финни влакна, които да достигнат наистина труднодостъпните места между венеца и зъба за професионално отстраняване на бактериите причина за пародонтит.
 


 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.