Как да изберем подходящ спорт за децата?

Спортът е от първостепенно значение за правилното развитие на двигателните способности у децата, за тяхното цялостно физическо и психическо благосъстояние. Вижте на какъв спорт бихте могли да запишете вашия малчуган и по какъв начин ще допринесе той за щастливото му детство.

Физическата активност като цяло, включително играта, е един от най-успешните и ненатрапчиви начини децата да поддържат ставите и мускулите си гъвкави, а сърдечния ритъм в норма, да подобрят социалните си умения, да се научат на екипност и честност, на координирани действия, отговорност и дисциплина. И тъй като в днешно време технологиите до голяма степен са изместили спортните и социални прояви, на родителите се пада нелеката задача да открият атрактивен начин да насочат вниманието на детето към по-полезни за развитието му дейности. И да им покажат, че има и други възможности за забавление.

Спортът е точно такава възможност, но за да има успех начинанието, той трябва да бъде правилно подбран според възрастта, интересите и уменията на самото дете. Освен това е много важно децата да чувстват емоционалната подкрепа на своите родители и сами да подбират дейностите, в които да участват. Натискът, високите изисквания и принудителното посещение на определена активност само ще ги фрустрира, обезкуражи и отблъсне от нея. А това, съответно, може да повлияе негативно върху цялостното им отношение към спорта.

  • По-малките деца (от 2- до 5-годишна възраст) все още не са усъвършенствали основните движения и взаимоотношения със заобикалящата ги среда, затова за тях са подходящи по-прости спортове като каране на колело, плуване, гимнастика, игра с топка, които не изискват строга организация или структура на изпълнение.
  • С напредване на възрастта (между 6 и 9 години) техните възприятия, внимание и комуникативни способности се подобряват и те вече са готови за организирани активности като футбол, тенис, лека атлетика, фигурно пързаляне, карате.
  • С навършване на 10-годишна възраст децата вече имат по-зряло мислене и са способни да разбират и възпроизвеждат спортни стратегии, което пък им позволява да участват в комплексни спортове като хокей, волейбол, баскетбол, йога.

А ето и какви са ползите от всеки отделен спорт:

Футбол за деца

Футбол за деца

Като групова активност, футболът учи децата на ловкост, бързина и издръжливост и поставя на преден план работата в екип, при която индивидуалните качества са от значение за успеха на целия отбор. В здравословно отношение този спорт подобрява сърдечно-съдовата и мускулната издръжливост, гъвкавостта, координацията и баланса на тялото, поддържа теглото в норма. В социален аспект учи на дисциплина, отборност, феърплей, самоуважение, развива лидерските качества.

Футболът (както и други подобни отборни спортове) е изключително подходящ за деца, които бързо се отегчават от друг вид физическа активност, тъй като поддържа интензивен ритъм на изпълнение и концентрира вниманието върху действието. Добре е по-малките деца да го практикуват с по-малка топка и на по-ограничен терен.


Плуване за деца

Плуване за деца

Плуването е един от най-пълноценните спортове за физическото развитие на децата, особено на бебетата. В безтегловната водна среда най-малките могат да упражняват повече мускулни групи и да развиват естествено всичките си сетива и инстинкти. При по-големите деца пък плуването укрепва цялото тяло – от гръбначния стълб до крайниците, подобрява сърдечната и дихателната дейност, поддържа ставите гъвкави, подобрява оросяването на мозъка, а от там и успехите в училище.

Плуването е спорт, подходящ за всички деца над 4-месечна възраст. Преди да пораснат достатъчно за самостоятелни или групови уроци, могат просто да се плацикат в басейна с родителите си. Контакта очи в очи ще укрепи връзката помежду им, а престоят във водна среда ще събуди естествените им рефлекси и ще им донесе приятни емоции, което от своя страна ще окаже благотворно влияние върху физическата и психологическата им форма в по-късен етап.


Каране на колело за децата

Каране на колело за деца

Освен, че е много забавно, карането на колело е и чудесна форма на упражнение за децата. То развива усещането за баланс, гори калории, укрепва сърцето, белите дробове, костите и мускулите в долната част на тялото, създава усещането за социална принадлежност, заздравява връзката със семейството, подпомага изграждането на пространствена ориентираност, самочувствие, екстровертност.

Карането на колело дава на децата една своеобразна свобода отвъд ограниченията на детската площадка, позволява им да прекарват качествено време на чист въздух и е подходящо за всяка възраст. Те могат да изпитат удоволствието още с навършването на 2-годишна възраст, първоначално на пластмасово съоръжение с три колела или без педали, след това на колело с помощни колела и родителска помощ за оптимална безопасност, а когато балансът бъде напълно овладян – и самостоятелно.


Гимнастика за деца

Гимнастика за деца

Гимнастката е спорт, който се фокусира върху баланса, гъвкавостта и цялостната издръжливост. Тя помага на децата да поддържат добра физическа форма и адекватно за възрастта тегло, подобрява координацията на тялото и умствените способности, тренира мускулите и укрепва костите, поддържа кръвното налягане в норма, предпазва от сериозни заболявания, мотивира, дисциплинира и създава солидна основа за всякакви други спортни занимания.

Благодарение на гимнастиката децата се учат да фокусират вниманието си върху изпълнението, да общуват и изслушват, да уважават околните. Започват да си поставят по-големи и по-далечни житейски цели, изграждат самочувствие и се научават да контролират собственото си тяло, което пък подпомага самоусъвършенстването им като индивиди.


Бойни изкуства за деца

Бойни изкуства за деца

Без значение дали става дума за карате, айкидо, Май Тай, Таекуон-до или кунг фу, бойните изкуства са чудесен вариант за спорт, тъй като тренират цялото тялото, психологическата издръжливост и концентрацията. Разгрявките с подскоци, лицеви опори и разтягане, както и същинските движения на бойните изкуства укрепват мускулите, сърцето и кръвоносните съдове, гъвкавостта. Паралелно с това изграждат усещане за сила и самочувствие, породено от усвояването на техники за самозащита.

Бойните изкуства са изключително полезни и за изграждане на здрава ценностна система у децата. Тук на първо място се поставя уважението – към треньора и към опонента, а техниките се прилагат не с цел агресивно физическо надмощие, а като осъзната и контролирана вътрешна сила за личностното израстване. От друга страна, достигането на всяко следващо ниво гради мотивация, решителност и желание за самоусъвършенстване.


Фигурно пързаляне за деца

Фигурно пързаляне за деца

Фигурното пързаляне е спорт, който създава у децата усещане за активен начин на живот, учи ги да преодоляват стреса, да се учат от грешките си, да действат под напрежение и да тренират емоционално и физическо равновесие. Освен това подобрява формата, силата и издръжливостта на мускулите, стойката, гъвкавостта и координацията на тялото, дишането, а по този начин и цялостното здравословно състояние.

Препоръчително е детето да се качи на зимни кънки едва когато е стабилно проходило (около 3–4-годишна възраст) и задължително под наблюдение на професионалист. Колкото по-малко е детето, толкова по-безболезнено и по-малко стресиращо ще е падането. А всеки инцидент ще развива естествените му инстинкти за самосъхранение и ще го калява за по-нататъшни падания и рискови терени. Добре е фигурното пързаляне да се съчетава и с ролкови кънки, за да се поддържат усвоените умения и същевременно да се направи разликата между двата вида активност.


Тенис за деца

Тенис за деца

Тенисът е колкото физически, толкова и умствен спорт, подходящ за деца в началното училище. От една страна развива опорно-двигателния апарат, укрепва краката и ръцете, подобрява гъвкавостта, здравината на костите, имунната система. От друга ги научава да поемат отговорност за действията, решенията и грешките си, да се справят със стреса, да играят спортсменски в група, като същевременно изграждат здравословен състезателен дух.

Тенисът учи децата на координация, сложни технически умения и стратегии, които могат да са им от голяма помощ занапред в живота. За да изпълни задачата си обаче е важно да бъде представен на детето във възраст, когато то вече е способно да се интегрира и самоосъзнава в подобна среда.


 Очаквайте продължение

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.