Как да изсветлим луничките?

Мнозина смятат луничките са признак на очарование и за символ на късмет, даден от Бог. Но онези, които ги имат, рядко мислят така. Особено през лятото, когато се засилват. И въпреки, че луничките са безвредна за здравето и кожата проява на хиперпигментация, полагат какви ли не усилия да ги изсветлят. Ако и вие сте сред тях, вижте кои са някои от най-ефеткивните методи за справяне с луничките.

Лунички

Луничките са характерни за хора с много светла кожа (най-често в областта на носа и челото) и са резултат от прекомерното производство на пигмент от кожните клетки меланоцити, който останал неусвоен и при контакт със слънчева светлина, потъмнява. Обикновено са генетично обусловени или се появят след по-дъго излагане на слънце, но е възможно да са резултат от хормонални промени (при бременност, противозачатъчни, медикаментозно лечение).

За щастие съществуват ефикасни методи за превенция, изсветляване и дори заличаване на луничките. С търпение и постоянство този чаровен „недостатък“ ще остане в миналото.

Има множество народни рецепти за изсветляване на луничките, но сред най-популярните са тези с цитрусови плодове. Високата им киселинност действа като естествен избелващ агент за кожата и не случайно се включва в козметични продукти, формулирани в тази насока. Можете да натривате със сока им или с парченца от плода проблемните зони 2 – 3 пъти седмично.

Дерматолозите препоръчват да използвате продукти с Ретинол - другото име на витамин А. Когато съставката проникне в кожата, тя повишава регенеративните способности на клетките и по този начин ускорява излющването на повърхностния слой, където се намират луничките.

Особено важно е през лятото, когато слънцето е най-силно, да нанасяте слънцезащитен продукт с висок SPF, да носите шапка и очила. Същото важи при планинска разходка и по всяко време, когато сте на открито в слънчеви дни.

Обръщайте внимание на ежедневното си меню. Постарайте се да включвате повече витамини С и Е под формата на храни или на хранителни добавки. Първият не само укрепва имунната система, но и спира трансформацията на пигмента в лунички. А вторият постепенно изравнява пигментацията на кожата.

Лунички

Ако луничките са прекалено изявени и наистина са ваш комплекс, можете да обмислите естетическа корекция с химичен пилинг, микродермабразио или лазерна терапия. Тъй като се образуват в повърхностния кожен слой, процедурите не са инвазивни и няма опасност от увреждане. Все пак е добре да обсъдите предварително със специалиста всички варианти и странични ефекти, както и начина на протичане на манипулациите, за да знаете какво ви очаква. И колко често за постигане на желания ефект.

Най-лесният начин да изсветлите луничките, без да ги премахвате, е като ги прикриете с минерална крем пудра. По този начин ще изравните тена и ще слеетепигментните точици с кожата си. За маскимален ефект изберете нюанс между по-светлата част на лицето и цвета на луничките и нанесете равномерно с голяма четка.

След като отказвате да приемете обаянието, с което ви е дарила природата, постарайте се да бъдете отговорни и прецизни в грижите за кожата. Затова какъвто и метод за изсветляване на луничките да изберете, не пропускайте да включите в ритауала си козметичен продукт с избелващи съставки, най-добре от природен произход. Един крем с ектракт от лимон, алое вера или мляко, нанасян ежедневно, сутрин и преди лягане, наистина може да направи чудеса.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.