Как да накарате косата си да расте по-бързо?

Лятото е идеалният момент да помогнете на косата да расте по-бързо, тъй като по презумпция, топлото време стимулира циркулацията на кръвта в скалпа и кожата, което от своя страна подхранва космените фоликули. Как обаче да стане това? С няколко прости промени в грижите, които полагате за косата. Вижте какви!

Как да накарате косата да расте по-бързо?Постригвайте краищата редовно.

По този начин ще избегнете образуването на цъфтежи, което от своя страна спира растежа на косъма на дължина. Но не го правете всеки месец. По един сантиметър на всеки 3 до 6 месеца е достатъчно.

Старайте се да не връзвате косата, когато е мокра.

В противен случай рискувате по-лесно накъсване на косъма. Ако все пак го правите, използвайте мек ластик в хлабава хватка, така че да няма излишно опъване.

Избягвайте гумените ластици.

Макар да са най-лесният начин да приберете косата през лятото, гумените ластици увреждат косъма и често пъти предизвикват откъсването му от корена, тъй като се увива около тях. По-добре е да използвате ластик с текстилно покритие, което щади косата.

Не прекалявайте с ресането.

Въпреки че се препоръчват 100 разресвания всеки ден е добре да ги намалите значително, тъй като иначе съществува реален риск от накъсване и отскубване на здрави косми от корена, което от своя страна ще изтъни косата. Освен това използвайте широк гребен или четка с меки и защитени зъбци.

Опитвайте да не миете косата всеки ден.

Водата отмива естествените мазнини на косъма, в резултат на което той се изсушава и по-лесно се заплита. А това го прави много по-уязвим спрямо външните агресори и по-лесно се откъсва и уврежда.

Бъдете съобразителни при избора на прическа.

Прекалено стегнатите кокове, конски опашки или плитки стресират космените фоликули, задушават скалпа и затрудняват микроциркулацията. Всичко това от своя страна възпрепятства здравия растеж. Препоръчително е да разпускате косата по няколко пъти дневно и да внимавате с аксесоарите, които използвате.

Подпомагайте растежа на косата чрез хранителни компоненти.

Похапвайте повече протеини, желязо, цинк, витамин С и умерено количество мазнини. Всички тези вещества са основни градивни елементи в структурата на косъма, тъй като снабдяват клетките в скалпа с „гориво“ за по-бърз и пълноценен растеж.

Стимулирайте скалпа.

Лекото масажиране на кожата на главата по време на миене и използването на продукти с активни съставки като екстракт от хинин, например, са доказан метод за ускоряване на растежа на косъма, тъй като подхранват клетките, стимулират метаболизма им и почистват фоликулите от вредни вещества.

Обръщайте внимание на състоянието на скалпа.

Ако е прекалено сух, прекалено мазен или имате пърхот е важно да регулирате секрецията на себум и да отстраните причинителя. Това може да се случи с правилния шампоан, чиято формула елиминира гъбичките, намалява дискомфорта и благоприятства укрепването на косъма.

Едно от най-важните условия за ускоряване на растежа на косъма е да го поддържате подхранен, хидратиран и силен. Дори да нямате симптоми за загуба на коса, би било разумно да вземете превантивни мерки срещу това състояние. Освен, че е препоръчително да избягвате прекомерната употреба на стилизанти и топлинни уреди, можете да превърнете специализираните продукти за грижа за коса в свой приоритет. По този начин ще си осигурите комплексна грижа без много усилия.

 

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.