Как да определим типа на кожата на лицето си?

Определянето на типа кожа е от първостепенно значение за разкрасителните ритуали в грижите за лицето. Защото всеки тип кожа има различни нужди, с които трябва да се съобразяваме при всяка процедура, превантивни мерки и дори лечение. Ето какви са характерните особености на отделните типове кожа и как най-лесно да определим своя.

Как да определим типа на кожата на лицето си?Типа на кожата е предопределен генетично и става ясен около 20-годишна възраст. В зависимост от съдържанието на влага, производството на себум и начина, по който реагира на околната среда, тя може да бъде нормална, суха, мазна, комбинирана или чувствителна. И да търпи промени под въздействие на редица здравословни или индивидуални фактори.

От своя страна, състоянието на кожата е съвсем друго нещо. То зависи от хранителния режим и начина на живот, който водим. А с времето се изменя, обикновено към по-лошо. И все пак, за да въведем нужните корекции и да му повлияем положително, отново е нужно да знаем какъв тип кожа имаме. Така че, да действаме.

Нормална кожа

Нормалната кожа има най-малко проблеми. Тя е еластична, гладка и мека, порите са едва забележими, няма белези и несъвършенства, изглежда жизнена и здрава. Накратко казано – нормалната кожа е идеалната кожа. За съжаление е много рядко срещана, освен при децата.

Суха кожа

Сухата кожа изглежда някак опъната, загрубяла и бледа, без блясък, а със зачервявания или лющене, особено при по-студено или ветровито време. Има по-малка еластичност и признаците на стареене са много по-видими. Много често, когато е изложена на изсушаващи фактори, започва да сърби и се възпалява, което предизвиква сериозен дискомфорт.

Мазна кожа

Поради прокомерното производство на себум, мазната кожа винаги се забелзява отдалеч. Тялъщи неестествено, особено в Т-зоната (брадичка, нос и чело), има разширени пори, много често несъвършенства като комедони и пъпки, изглежда по-плътна и месеста, дори грапава.

Комбинирана кожа

Комбинираната кожа най-често съчетава особеностите на мазната кожа в Т-зоната и на сухата кожа – на бузите и около очите. Този тип кожа е най-често срещан и най-труден за справяне, защото всъщност трябва да се прилагат два различни вида режим.Как да определим типа на кожата на лицето си?

Чувствителна / Проблемна кожа

Чувствителната или проблемна кожа си е бреме, защото на практика е уязвима към почти всеки фактор от околната среда – климат, грим, бактерии, дори бижута. Тя често се възпалява, сърби, зачервява, подува, изрива, изглежда груба, суха и опъната, със запушени или разширени пори, дори е болезнена и силно алергична. Трудно поняся козметични продукти, освен специфично формулирани

Най-лесният начин да определите своя тип кожа е да направите тест сутрин след ставане. Вземете чиста текстилна кърпичка или салфетка и нежно я прокарайте по цялото лице.

  • Ако не останат никакви следи по плата, имате нормална кожа.
  • Ако не останат следи по плата, но лицето ви стане на люспи, сухо и опънато, имате суха кожа.
  • Ако по плата останат мазни следи, имате мазна кожа.
  • Ако мазните следи са само от Т-зоната, а от бузите плата остане чист, имате комбинирана кожа.

Чувствителната или проблемна кожа не се нуждае от теста с кърпичката, защото има друг тип характеристики. Но се доближава по-скоро до тези на сухата кожа, затова вероятно няма да остави следи от омазняване.

Е, какъв е вашият тип кожа?

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.