Как да овладеете мазния скалп през лятото

Освен, че може да увреди косата, слънцето през лятото предизвиква и много по-силно омазняване на скалпа. Горещината стимулира активно производство на себум от мастните жлези и в резултат причинява сърбеж, интензивно потене, пърхот и дори неприятен аромат. Всичко това води до прекомерно омазняване, а при обичайно мазния скалп – до сериозни неразположения и дори инфекции. Вижте как да овладеете ситуацията през лятото, така че да се радвате на красива коса и комфортно ежедневие.

Мазен скалпПрепоръчително е да миете косата всеки ден с подходящ шампоан. Не се тревожете, че ще я лишите от естествените й мазнини, защото в случая по този начин ще избегнете натрупването им върху косъма.

Особено важно е да използвате специализиран шампоан, т.е с pH по-високо от 6.7, така че да неутрализирате мастната секреция. Изплаквайте го много добре, тъй като остатъчните вещества ще привлекат мазнините и мръсотията по-бързо и ще предизвикат по-интензивен сърбеж на скалпа.

Не е добре да пропускате балсама, но го нанасяйте само в краищата, за да избегнете отежняването и задушаването на косъма. И отново подбирайте специализирана формула.

Два пъти седмично можете да прилагате домашни рецепти срещу прекомерно омазняване. Просто след измиване с шампоан и подхранване с балсам, изплаквайте косата с разредени с вода чай, оцет или лимонов сок, а може и с бира. Тези напитки съдържат танини, чиято киселинност блокира мастната секреция.

Хубаво е в началото на лятото да пострижете изтощените и цъфнали краища. По този начин ще освежите косъма и ще придадете повече обем на прическата. И не се притеснявайте, че ще посрещнете сезона с по-къса коса – тя расте много по-бързо по това време на годината.

Старайте се да решите косата по-рядко, тъй като много по-бързо и лесно ще разнасяте себума от скалпа по цялата дължина на косъма и по-този начин ще й придадете още по-мазно излъчване.

Хапвайте повече храни, богати на витамини А и D (оранжеви плодове и зеленчуци, спанак, черен дроб, млечни продукти), тъй като е научно доказано, че те намаляват производството на себум.

За да избегнете прякото въздействие на слънцето върху скалпа и косата, опитайте винаги при излизане под жарките лъчи да покривате главата си с шапка или шал.

Накрая е важно да запомните, че всеки тип коса заслужава по-специални грижи, за да бъде винаги красива и блестяща. Когато знаете как да се противопоставяте на външните фактори и да владеете естествените особености на скалпа си, дори прекомерното омазняване през лятото няма да е проблем.

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.