Как да подобрим еластичността на зрялата кожа?

Загубата на еластичност е един от основните признаци на стареене на кожата. Тя започва още около 30-годишна възраст и става все по-видима с приближаването към менопаузата. А с каква скорост се случва, зависи преди всичко от гените и от навиците на живот, които имаме. Първото не подлежи на промяна, но второто – определено да! Затова да видим как най-лесно можем да подобрим еластичността на зрялата кожа. 

Как да подобрим еластичността на зрялата кожа?

Основната съставка, поддържаща кожата еластична, са колагеновите фибри. Те съдържат еластин, който в ранния етап от живота подкрепя епидермиса като плътна стегната мрежа, „хранейки се“ с влагата и другите ценни вещества в клетките. С течение на времето обаче, фибрите на еластина губят способността си да задържат вода, което повлиява на тяхната „разтегливост“ и това неизменно води да бръчки и увисване на кожата.

Така, с всяко следващо десетилетие този процес проличава все по-ясно под въздействие на неизбежното земно притегляне. Затова:

  • Да си спомним за вътрешната хидратация. Поддържането на влагата в клетките, а от там и в еластиновите фибри, е още една причина да се стремим да покриваме препоръчителната дневна доза течности (вода или чай) – 2,5 – 3 л.
  • Хубаво е да променим храненето си. Много е важно да включим в менюто си повече храни богати на витамини B, С, Е, К, Омега-3 мастни киселини и силиций (киви, ягоди, зеленолистни зеленчуци, риба, ядки, ленено семе, банани, броколи, черен шоколад). Освен, че подхранват, укрепват и защитават клетките от увреждания, някои от тях (антиоскидантите) играят и важна роля в образуването на колагеновите влакна.
  • Не бива да пренебрегваме упражненията. Така ще подобрим кръвообръщението, което ще подпомогне разнасянето на кислорода и хранителните вещества до клетките на кожата. При дамите на възраст 50+ пък ежедневните тренировки ще балансират хормоналните промени вследствие на менопаузата.
  • Да се стараем да спим пълноценно. Добрият нощен сън (7 – 8 ч.) е от съществено значение за здравето и младостта на кожата, тъй като именно в това време възстановителните функции на клетките работят с пълна мощ. Освен това предпазва от тъмни кръгове, подпухване и отпускане на кожата около очите.
  • Да откажем (или поне да намалим) цигарите. Знаете ли, че димът от цигарата влиза в контакт с кожата и разрушава колагена и еластина в дермалните слоеве, което от своя страна ускорява увисването и сбръчкването на повърхността? Да не споменаваме, че пушенето свива кръвоносните съдове, което възпрепяства преноса на кислород и хранителни вещества, а по този начин и забавя клетъчното обновление.
  • Добре е редовно да почистваме порите. Натрупването на прах и грим също води до загуба на еластичност. Затова е силно препоръчително да почистваме лицето всяка вечер (и сутрин) с подходящи измивни антибактериални формули, и поне веднъж седмично да ексфолираме с нежна пилинг формула.
  • Важно е да подбираме козметичните продукти според съставките им. За целта трябва да познаваме нуждите на кожата в съответния възрастов етап. До 40-годишна възраст приоритет са хидратацията (хиалурон, ретинол), антиоксидантната защита (витамини А и Е) и енергията за регенерация (Коензим Q10). След 40 – комплексната стягаща, хидратираща и изглаждаща грижа (колаген, Омега-3, серамиди, витамин Е), а след 50 – цялостната анти-ейдж грижа (натурални масла, аминопептиди).

Преди уверено да решите, че не попадате във възрастова категория, в която сте застрашени от загуба на еластичност, вземете предвид следния факт: хронологическата възраст не винаги отговаря на възрастта на кожата. Защото последната се определя най-вече от начина ни на живот и козметичните грижи. Във всеки един момент!

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.