Как да разпознаем рака на кожата

За съжаление, в последните години случаите на рак на кожата нарастват с много бързи темпове и то предимно заради неправомерно излагане на слънце или омаловажаване на симптомите. Вижте как да разпознаете рака на кожата и как да се предпазите ефективно! 

Рак на кожата

Същестуват 3 най-често срещани вида рака на кожата: базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланома. Добрата новина е, че ако бъдат открити навреме, всички могат да бъдат излекувани без сериозни последици или опасност за живота.

Първите 2 вида (базално-клетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином) се развиват в най-голямото количество кожни клетки – кератиноцитите, и са най-популярната форма на заболяването. Именно те са пряко свързани с продължителността на престоя под слънчевите лъчи, затова и най-често се образуват на главата и врата, които получават най-голямо слънцегреене.

Третият вид (меланома) се развива в клетките, които придават пигментацията на кожата – меланоцитите, и които образуват бенките. Може да се образува на всяко място от тялото, но при мъжете най-често е в областта на торса, а при жените – на краката.

Тъй като всеки вид рак на кожата има различна проява, е много важно да познавате предупредителните знаци. Дори да не изпитвате болка (което много често се случва), не бива да пренебрегвате съмнителните петна по кожата или други изменения във вече съществуващи бенки, белези, пигментация, стрии, родилни петна и образувания.

Какви са симптомите за рак на кожата?
  • Промяна в размера, очертанията, релефа и / или цвета на бенки
  • Асиметрия или неравни граници на бенките
  • Израстък на кожата, който увеличава размера си и изглежда перлен, полупрозрачен, червеникаво-кафяв, кафяв, черен или с няколко цвята
  • Кожно петно или възпаление, което сърби, боли, има коричка, разпада се или кърви
  • Бенки или подозрителни петна, появили се след 21-годишна възраст
  • Разпространение на пигмента около контура на петното или бенката
  • Зачервяване или ново подуване извън контура
  • Открита рана, която не зараства по-дълго от 3 седмици

Тъй като симптомите не винаги са строго регламентирани е важно да се консултирате с лекар при всяка подозрителна промяна или други нередности в кожата, които сте забелязали.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.