Как да съхраняваме козметиката

Правилното съхранение на козметичните продукти е от съществено значение не само за максималната им дълготрайност и ефективност, но и за здравето на кожата. Дори малко небрежност може да доведе до развитието на микроскопични бактерии и гъбички, които да предизвикат раздразнения и по-сериозни оплаквания. Ето как да коригирате съхранението на козметиката си у дома.

Съхранение на козметиката

Добре е да съхранявате козметиката на сухо и хладно място. Въпреки че много жени държат продуктите си в банята, влагата и топлината могат да увредят съставките и да способстват за образуването на мухъл по опаковката.

Козметични продукти, съдържащи алкохол (парфюми, дезодоранти, лак за коса и т.н) обикновено са с по-дълъг срок на годност, но трябва да се съхраняват на прохладно място. Затоплянето може да повлияе на ефективността им и да предизвика експлозивен ефект на аерозолната опаковка.

Препоръчително е почистващи продукти за лице като тоник, серум, маска на гело- или кремообразна основа да се съхраняват в хладилник. По този начин ще подсилите освежаващото им и охлаждащо действие върху кожата, ще подпомогнете свиването на порите и ще удължите срока на годност.

Продукти с високо съдържание на натурални съставки, както и етерични масла трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място и да се използват по-кратък период от време. Хладилникът е подходящо място за съхранение и на изцяло натурални продукти, тъй като те са без консерванти и срокът им на годност е по-кратък. Ниската температура ще ви позволи да го поддържате формулата максимално трайна. Само не забравяйте след употреба да я прибирате веднага на място.

Избягвайте да оставяте козметичните продукти на директна слънчева светлина, тъй като тя разгражда активните съставки и по този начин намалява ефективността им. Това важи и за парфюмите, чиято трайност върху кожата ще отслабне, ако ги носите в чантата си в горещите дни.

Внимавайте в козметичния продукт да не попада вода или да не остава твърде дълго отворен, тъй като кислородът и влагата създават идеална среда за развитие на бактерии.

Подсушавайте ръцете си или инструмента за нанасяне преди всяко използване и затваряйте стегнато капачките.
Освен съхранението, от значение за доброто състояние на козметиката и ефекта й върху кожата е и начинът на употреба. Важно е да спазвате няколко елементарни правила на хигиена – както при нанасянето, така и при използването на продуктите.

Не забравяйте преди нанасяне на какъвто и да е козметичен продукт да измивате ръцете си с вода и сапун.

Добре е да избягвате нанасянето с пръсти, особено ако продуктът е на дъното на опаковката. Чрез мъртвите кожни клетки може да пренесете бактерии вътре в нея и върху кожата. Използвайте шпатулки или апликатори като след всяко използване ги измивайте. В противен случай в текстурата на продукта може да попадне себум, който да намали срока му на годност.

Препоръчително е от време на време да дезинфекцирате ръбчетата на бурканчетата, тубите и шишенцата, както и капачките, за да премахнете натрупаните остатъци от продукт по тях.

Съхранение на козметиката

Не разреждайте козметичните продукти, освен ако на опаковката не е изрично упоменато, че е възможно. Дори тогава не използвайте вода, тъй като тя не е стерилна и може да пренесе бактерии. Най-добре е с няколко капки сходен козметичен продукт – тоалетно мляко, лосион, тоник.

Въпреки че имат продължителен срок на годност, повечето продукти са най-ефикасни в първите 3-4 до 6 месеца след отварянето им. Добре е след този период да ги подменяте, както и при промяна в цвета, текстурата или аромата на продукта.

Имайте предвид, че посоченият срок на годност върху опаковката е валиден за неразпечатан продукт. Най-често в символ, наподобяващ бурканче, е изписана цифра, която обозначава срока на годност след отварянето – средно между 6 и 12 месеца.

Четете внимателно етикетите на продуктите, за да не пропуснете специфични изисквания, които конкретния производител е посочил като съществени.

Козметиката е оръжието, с което жените поддържат красотата и младостта си. За съжаление малко осъзнават, че за да им служат вярно, козметичните продукти трябва да бъдат съхранявани и използвани по определен начин. Научете се да се грижите правилно за любимите си разкрасителни средства, за да се грижат и те добре за вас.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.