Как да се боядисваме вкъщи сами

Боядисването на косата е чудесна промяна във външния вид, но излиза скъпо удоволствие, ако трябва всеки път да посещавате фризьорски салон. За щастие, разнообразието от формули, цветове и лесни за употреба пособия позволява на много жени да освежат излъчването си без много усилия, сами у дома. Aroma предлага широка гама от бои за коса, които да използвате в домашни условия. 

Боядисване у домаПомислете добре какво искате и внимателно прочетете напътствията ни как да се боядисвате вкъщи сами.

Изберете внимателно цвета. Боядисването в домашни условия не е подходящо за радикални промени. Затова избирайте нюанси с до два тона по-тъмни или по-светли от настоящия цвят на косата ви.

Задължително направете тест за чувствителност. Правете го при всяка смяна на избраната от вас марка като предпазна мярка срещу евентуални алергични реакции. Как да направите теста за чувствителност? 

Не мийте косата преди боядисване. Токущо измитата коса по-трудно хваща боята, защото й липсват мазнините, необходими за абсорбиране на цветните пигменти. За да подпомогнете процеса два дни преди процедурата я подхранете с балсам или маска.

Обособете кът за действие. Най –добре да е в помещение с естествена светлина, например кухнята. Освободете достатъчно пространство и покрийте повърхностите с чаршафи или вестници, за да не изцапате с боя.

Пригответе инструментите за боядисване. Необходими са ви ръкавици, стара тениска, пластмасова купа за разбъркване на съставките, гребен с широки зъбци, четка, щипки за коса, 2 кърпи, с които да покриете раменете си, и таймер.

Поканете приятелка или близка за съдействие. Може да не участва в самия процес, но поне ще сте сигурни, че няма да пропуснете някое местенце.

Прочетете инструкциите. Въпреки че се подразбира, тази стъпка често остава пренебрегната. Всяка опаковка има различно съдържание, а упътването обяснява точно как да смесвате и нанасяте съставките и колко време да стоите с боята.

Нанесете вазелин по очертанията на косата. На челото, зад ушите и на врата. Това ще послужи като бариера за оцветяване на кожата.

Разделете косата. С помощта на гребена обособете 4 секции – отгоре до центъра, отдолу до центъра и от двете страни. Усучете и защипете всяка секция. След това ги разделете на по-тънки кичури, върху които нанасете боята. Разнесете от корена до върха и след като боядисате цялата коса, повторете.Боядисване у дома

Не нанасяйте боята хаотично. Ако ще се потъмнявате, започнете от предните секции, където обикновено косата е най-светла. Ако ще се изсветлявате – от тила.

Настройте таймера. Веднага щом приключите с боядисването, настройте таймера за определеното време. Измийте косата веднага и нито минута по-рано или по-късно. Ако избързате, може да не получите желания резултат.

Винаги използвайте маска или балсам при измиването. Обикновено всяка опаковка боя за коса съдържа подхранващ продукт, а най-добре – маска за коса. Нанесете я след като изплакнете косата с хладка вода. В никакъв случай не слагайте шампоан.

Изчакайте поне 2 дни за пълно измиване. Така ще дадете време на кутикулите, които се отварят при боядисването, да се затворят и да запечатат цветните пигменти.

Следващия път боядисвайте само корените. Цялостното боядисване на всеки 6–8 седмици може да изтощи косата. Затова оцветявайте само корените, когато прорастнат достатъчно, а няколко минути преди измиването, прокарайте гребена по цялата дължина.

С натрупването на повече опит в боядисването в домашни условия ще ставате все по-добри. Ако сте готови да се впуснете в това приключение за първи път или просто ви е време да освежите цвета – ето ви вдъхновение

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.