Как да се грижим за кожа с акне?

Кожата с акне е изключително чувствителна и изисква по-специални козметични грижи. Налага се да полагате усилия за контрол на излишното омазняване, да поддържате порите чисти и да ускорявате регенеративните процеси. Не е нужно много времето, но се изисква ежедневно постоянство.

Вижте нашите съвети за кожа с акне и не губете време да ги изпитате.

Грижа за кожа с акне

Забравете за сапуна. Той изсушава кожата и стимулира производството на мазнини. Заложете на медицински сапун или на обикновена хладка вода, не повече от два пъти дневно.

Не ексфолирайте. Агресивните процедури разпалват огнищата на акнето и разнасят бактериите. Това от своя страна увеличава възпаленията и зачервяванията.

Почиствайте лицето всяка сутрин и вечер. Прецизното отстраняване на грима и омазняването предотвратява запушването на порите. Използвайте лосион или почистваща пяна с нежна формула, която запазва естественото pH. Добре е да съдържа салицилова киселина. Почистете цялото лице, изплакнете, и повторете.

Почиствайте лицето и след физическа активност. Изпотяването и мръсотията запушват порите. Измиването с хладка вода ще намали вътрешната топлина и напрежението в тъканите и ще премахне излишната секреция.

Тонизирайте. Освен че освежава кожата, тоникът премахва остатъците от почистващия продукт. Избирайте формули без алкохол и ги нанасяйте с памучен тампон. Ако забележите прекомерно изсушаване на кожата, прескачайте процедурата.

Нанасяйте лекарствата против акне след почистване на лицето. Тогава действието им ще е най-ефективно. Изчакайте лосиона или тоникът да изсъхне напълно и едва тогава нанесете медикамента. Оставете да попие изцяло преди да продължите със следващата стъпка.

През деня използвайте хидратант със SPF. Така едновременно поддържате кожата влажна и я защитавате от слънцето. Нанасяйте го ежедневно.

Вечер също хидратирайте. Медикаментите против акне и почистващите продуктиабсорбират влагата. Използвайте крем или гел с лека некомедогенна формула, без мазнини и с антибактериално действие. Тя поддържа кожата хидратирана и балансирана.

Бъдете внимателни с грима. Най-добре е да сте пестеливи, тъй като рискувате да запушите порите. В период на обострени възпаления избягвайте фон дьо тен, пудра и руж. В останалите случай избирайте формули без мазнини и без допълнителни бои и химикали.

Внимавайте и с грижите за косата. Мийте я редовно, тъй като при допир с лицето мазнините й стимулират омазняването. Използвайте шампоан и балсам с нежна формула. Избягвайте употребата на стилизанти, особено върху бретона - попаднали върху кожата може да запушат порите и да предизвикат раздразнения.

Дръжте ръцете си далеч от лицето. Не чоплете пъпките, не се пипайте и не се подпирайте. Освен че разнесяте бактериите, дразните вече възпалената кожа, а може да оставите и белези.

Сменяйте редовно спалното бельо. Така ще избегнете разнасянето на бактериите и мазнинините.

Хранете се здравословно. Избягвайте пържените и мазните храните, солта, морските дарове, захарта и млечните продукти, тъй като съдържат вещества, стимулиращи мастната секреция. Наблягайте на храните богати на витамини и минерали, укрепващи кожата - ядки (без фъстъци), плодове, зеленчуци, риба.

Намалете стреса. При хората с акнеична кожа стресът задейства адреналиновите жлези, които стимулират производството на мазнини. Затова се наспивайте добре и научете различни техники за релаксация.

Кожата с акне е упорит проблем. Но от начина, по който подхождате зависи и скоростта, с която ще се подобрява. Ако сте търпеливи в грижите и предпазливи в заобикалящата ви среда, можете да се справите без проблеми. А с избора на подходящи козметични продукти ще стане дори по-лесно.

 Продукти за кожа с акне на АРОМА.


 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.