Как да се предпазим от рак на кожата

Какви предпазни мерки да вземете, за да намалите риска от рак на кожата?

Около 90 % от случаите на базално-клетъчен и плоскоклетъчен карцином са причинени от прекомерен или неправилен престой на слънце. Но употребата на подходяща козметика не е единствено условие за защита, така че бъдете подготвени за комплексни грижи.Рак на кожата

  • Винаги нанасяйте слънцезащитни продукти, съобразени с вашия фототип кожа и с надежден SPF, дори когато вече сте хванали тен – опасността идва от дългите UVA – лъчи, които проникват в дълбочина и увреждат клетките.
  • Нансяйте слънцезащита 30 минути преди излизане и на всеки 2 часа на плажа, както и след къпане в басейна или морето
  • Избягвайте престоя на слънце между 12:00 и 16:00 ч., когато то грее най-силно.
  • Избягвайте солариумите
  • Пазете се от слънчеви изгаряния
  • Покривайте големите и релефни бенки с анкерпласт преди излагане на слънце
  • Внимавайте при бърсане, преобличане и други дейности, които могат да разранят бенка или петно по кожата
  • Никога не чоплете и дразнете образуванията по кожата. Понякога привидната пъпка е замаскиран карцином.
  • Носете шапка, слънчеви очила с UV – защита и дрехи от прохладни светли материи
  • Пазете децата. Следете да са винаги защитени с най-висок фактор (50 +), да не стоят твърде дълго на слънце, да бъдат облечени и с шапка. За бебета до 6-месеца слънчеви бани не са препоръчителни.

Здравето на вашата кожа е във вашите ръце. Дори да нямате повод за притеснение би било добре веднъж годишно да посещавате дерматолог за контролни прегледи. През останалото време следете състоянието на бенките, петната и кожата си като цяло, винаги взимайте мерки, когато сте на открито (дори през зимата) и се стремете да бъдете здравно информирани.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.