Как да се справим с черните точки (комедоните)

Заедно с акнето, черните точки (наричани още комедони), са  често срещан кожен проблем. Но за разлика от него, те се появяват както при мазна, така и при суха кожа и върху тях може да се установи по-голям контрол в козметичните грижи. Ако обаче не им бъде обърнато навременно внимание, черните точки могат да прераснат в акне. Ето как можете да се справите с черните точки и да спрете акнето навреме.

Как да се справим с черните точкиСпециалистите определят комедоните като начална фаза на акнето, образуващи се преди бактериите да навлязат в порите, и различават два типа: черни точки и бели точки.

Черните точки са полузапушени с кератин, себум и мъртви клетки пори. Те са отворени на повърхността, което позволява на кислорода да окисли секрета и под да предизвика добре познатото черно връхче. При тях е много по-лесно да навлязат бактерии и мръсотии, които да предизвикат възпаления, зачервявания и накрая акне.

Черните точки могат да се появят по цялото тяло, където има пори и фоликули (основата на косъма), но най-често изникват по лицето (Т-зоната) и ръцете. Освен това са по-лесно забележими, защото допълнително разширяват пората.

Белите точки представляват напълно запушени със секрет пори, със съвсем микроскопичен отвор на повърхността, което не позволява на кислорода до достигне до вътрешността и да оксидира меланина. Така се образуват точки с бели връхчета, най-често по скулите и челото. Тяхното отстраняване е много по-лесно от това на черните точки и с много по-малък риск от белези.

За да се справите ефективно и навременно с черните и белите точки и да попречите на бактериите да достигнат вътрешността на порите и да причинят акне, трябва да полагате определени козметични грижи. И въпреки че сама по себе си мръсотията не предизвиква комедони, в основата на справянето с този тип несъвършенства е именно почистването на лицето. Ето няколко основни съвета.

  • Тайната на борбата с черните точки (комедоните) е постоянството. Те трябва да бъдат регулярно отстранявани, защото в противен случай могат да предизвикатЧерни точки сериозни възплания и акне.
  • Всеки ден кожата трябва да бъде старателно почиствана с продукт за проблемна или акнеична кожа, който отпушва и стяга порите, отстранява мръсотиите и бактериите, регулира мастната секреция и лекува „уврежданията“.
  • За почистване на лицето е хубаво да се използват  гел за почистване или тоник, разработени специално за чувствителна, мазна или склонна към акне кожа.
  • Веднъж седмично е добре да ексфолирате кожата на лицето с нежна формула, за да премахнете вроговяването, да стимулирате обновяването на клетките и да държите мъртвите далеч от черните точки. Подхождайте нежно към кожата, защото търкането и агресивните действия могат да върнат себума обратно в тъканта и да предизвикат дори по-остро възпаление и раздразнение.
  • Специалистите съветват да не се опитвате сами да премахвате черните точки, защото рискувате да увредите кожата си.
  • Все пак веднъж седмично може да правите парна баня на лицето, след което нежно и внимателно, с чисти ръце и стерилна марля бихте могли да отстраните най-напъпилите черни и бели връхчета. Но използвайте меката част на пръстите, а не ноктите.
  • Избягвайте да пипате лицето с ръце и да допускате чест контакт с косата, тъй като тя пренася допълнително бактерии и мазнини.
  • Препоръчително е формулата на дневния крем да съдържа алфа-хидрокси киселини, които подпомагат излющването на мъртвите клетки, цинк – за заздравяване на засегнатите кожни клетки, както и себорегулиращи активни съставки.

Без значение дали черните точки (комедони) са обичайно явление за кожата ви или се появяват от време навреме, със спазването на стриктна хигиена и употребата на правилни средства, тя ще бъде максимално защитена от бактериите и мръсотията, предизвикващи запушване на порите, възпаления, пъпки. Спрете акнето навреме като овладеете комедоните.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.