Как загубата на килограми влияе върху кожата и косата ни?

Излишните килограми са ненужен стрес за тялото и психиката ни. Но въпреки това, трябва да подхождаме с търпение и разум към тяхното отстраняване, тъй като рязкото отслабване крие множество негативни последици за здравето и красотата ни. 

 Как загубата на килограми влияе върху кожата и косата ни?

Отпускане на кожата

При покачване на теглото кожата се разпъва, така че да се нагоди към увеличения обем на тялото. При рязко отслабване, обаче, тя не винаги е способна да се свие достатъчно, за да пасне на новата ни фигура. Не бива да бъдем нетърпеливи при свалянето на килограми, защото рискуваме да ги заменим с видимо увиснала кожа.

Превенция: постепенно, контролирано отслабване, придружено от физически упражнения и употреба на хидратиращи продукти за тяло.
Лечение: оперативно отстраняване на излишната кожа.

Влошаване на целулита

Не са редки случаите, когато вместо да стане по-малко забележим, целулитът се задълбочава след отслабване. Най-добрият начин да се справим с него е като не допуснем появата му - поддържайки теглото си в норма или освобождавайки се от излишните килограми постепенно.

Превенция и лечение: козметика против целулит; антицелулитни масажи и терапии.

Поява на стрии

Стриите са още един от физическите белези, които се появяват върху кожата като упрек за нашето неразумно отслабване или дан за безценния дар на майчинството. Те представляват увреда в целостта на дермата, която тялото ни се е постарало да коригира, но за жалост без да отчете фактора “естетичност” при извършването на поправката.

Превенция: използване на хидратиращи продукти; прием на достатъчно количество вода; упражнения за поддържане еластичността на кожата.
Лечение: крем против стрии; ексфолиращ продукт; естетични процедури.

Кожни раздразнения

С драстичното отслабване на тялото, неминуемо отслабва и имунитетът ни, който ни предпазва от появата на възпаления. Освен това, нездравословните диети често са съпроводени с хормонални промени и високи нива на стрес, които също са генератори на кожни раздразнения.

Превенция и лечение: балансирано хранене; специализирана серия от продукти против акне.

Суха кожа

Бедните на нутриенти диетични режими карат кожата да гладува, което е причина за прекомерното ѝ изсушаване, отпускане и преждевременната поява на бръчици.

Превенция и лечение: рационално хранене и адекватен прием на вода; хидратиращ крем за лице; редовно отстраняване на мъртвите клетки с ексфолиращ продукт.

Изтощена коса

Нашите коси често стават жертва на спечелената чрез гладуване или строги диети, битка с излишните килограми. Небалансираното хранене лишава тялото ни от необходимото количество протеини - един от основните компоненти на косъма, а също така от редица ценни витамини и минерали. Без тях се нарушава космената структура и видимите последици от това увреждане не закъсняват - косата изгубва своите жизненост и блясък, става суха, а краищата ѝ започват да се заплитат и цъфтят.

Превенция и лечение: пълноценно хранене; прием на лесно усвоими витамини и минерали под формата на хранителна добавка; шампоан и балсам за суха и увредена коса.

Косопад

Когато не приемаме достатъчно калории, в организмът ни се отключва един от естествените механизми за самосъхранение. За да обезпечи нормалното осъществяване на по-важните телесни функции, мозъкът ни пренасочва към тях енергията, необходима за други, не толкова съществени, процеси, като например растежа на косата. В резултат от това, голяма част от космите в областта на скалпа преминават преждевременно в катагенна фаза и опадват.

Превенция и лечение: здравословен режим на хранене; хранителна добавка с витамини и минерали от естествени източници; шампоан против косопад.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.